loading
views

Is Hemelvaartsdag een vrije dag?

Is Hemelvaartsdag een vrije dag?
Hemelvaartsdag valt volgens het Burgerlijk Wetboek onder “algemeen erkende feestdagen”. Van die wettelijke, algemeen erkende feestdagen worden alleen de christelijke feestdagen gezien als ‘zondag’.

Hemelvaartsdag geldt, net als de andere christelijke feestdagen als een verplichte vrije dag. Op deze dagen zijn zowel overheidsinstellingen als het bedrijfsleven vrij en draaien publieke instellingen als ziekenhuizen en de spoorwegen meestal zondagsdiensten.

Uitzonderingen
Werkgevers kunnen van hun medewerkers vragen om te werken op de algemeen erkende feestdagen op basis van de vrijstelling voor 12-zondagen-per-jaar. Hierbij moet wel gelet worden op CAO-bepalingen die bij het werken op feestdagen recht geven op een extra vergoeding. Soms bepalen cao’s bovendien dat werknemers met een ander geloof ervoor kunnen kiezen een christelijke feestdag in te wisselen voor een feestdag uit hun eigen geloof. Dan wordt meestal een ‘tweede’ dag ingeleverd.

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek