loading
views

FNV: Donner weigert weer zzp-zaak op te lossen

Logo23 april 2010

Volgens de FNV weigert demissionair minister Donner van SZW opnieuw “de slepende zaak van zogenaamd frauderende zzp’ers op te lossen”. Het aanstellen van Ruud Vreeman (PvdA) als onafhankelijk voorzitter van de commissie ‘Herbeoordeling zzp’ers’ is niet een oplossing, aldus de vakbond.

De FNV vindt dat minister Donner de zzp-motie moet uitvoeren die onlangs met algemene stemmen door de Tweede Kamer is aangenomen. Deze dwingt de minister alle aanbevelingen uit te voeren die de Nationale Ombudsman eerder dit jaar in zijn rapport heeft voorgesteld. Hierin kwam de Ombudsman tot een vernietigend oordeel over de voorlichting van het UWV aan startende zzp’ers.

Juridisch wel mogelijk

FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld: “Van alle kanten wordt het ongelijk van Donner aangetoond. De minister beweert dat hij geen juridische mogelijkheden heeft om de motie van de Tweede Kamer integraal uit te voeren. De FNV heeft meerdere vooraanstaande juristen laten kijken naar de zaak. En die komen allen tot dezelfde conclusie als de Nationale Ombudsman. Namelijk dat er wel degelijk juridische mogelijkheden zijn om deze zaak voor alle gedupeerden naar behoren op te lossen. Het lijkt erop dat de minister gewoon niet wil.”

Achtergrond

Duizenden zzp’ers zijn de afgelopen jaren vervolgd, omdat ze zouden hebben gefraudeerd. Deze zzp’ers zijn door het UWV uitgenodigd om vanuit een WW-uitkering voor zichzelf te beginnen. Daarbij zijn zij slecht voorgelicht over het aantal gewerkte en niet gewerkte uren dat ze moesten opgeven, aldus de vakbond. De FNV heeft dit probleem in 2009 aangekaart bij de Tweede Kamer, die vervolgens de Ombudsman heeft verzocht een onderzoek te verrichten.

Rapport Nationale Ombudsman
De FNV omarmt de aanbevelingen die de Nationale Ombudsman in februari van dit jaar deed in zijn rapport ‘Zzp’ers met een valse start’. Daarin constateert de Ombudsman dat het UWV ‘onbehoorlijk’ heeft gehandeld en daardoor grote groepen mensen ‘onevenredig zwaar getroffen’ zijn. De Ombudsman stelt dat de bewijslast omgedraaid zou moeten worden. Dus niet de zzp’er zelf moet aantonen dat hij niet gefraudeerd heeft, maar het UWV moet maar aantonen dat er wel sprake is van fraude. Bovendien zou het UWV excuses moeten maken aan alle gedupeerde zzp’ers voor de fouten die gemaakt zijn in het verleden.

Bron: FNV, 20 april 2010

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek