loading
views
0 reacties
Hinke

Column Van Leeuwen: kennis intercedenten onder de maat

X

14 april 2010

Frank van Leeuwen


Frank van Leeuwen, directeur ARTRA Arbeidsmarkttrainingen.


Kennis bij zittende intercedenten is onder de maat!

Het kennisniveau van de intercedenten die 1,5 jaar en langer in hun functie zitten is veelal laag.
Deze conclusie trek ik onder andere uit de vele kennistoetsen die ARTRA Arbeidsmarkttrainingen in de laatste 6 maanden bij organisaties heeft uitgevoerd voor medewerkers die al wat langer in dienst zijn.

Kennis snel weg
ARTRA ziet jaarlijks veel (> 75% ) nieuwe intercedenten in haar klaslokalen verschijnen. Daar en door middel van de unieke E-Learning variant van ARTRA, Flexbasics, worden mensen voorbereid op het kennisintensieve vak van Intercedent. Velen van hen gaan uiteindelijk op voor het, voor ABU CAO-volgers verplichte, SEU-examen en de meeste mensen behalen dit ook. Daarna is het echter veelal gedaan met het bijhouden van de zo belangrijke kennis en zakt deze snel weg. Een gevolg daarvan is dat men niet altijd in staat is om de klanten – zowel opdrachtgevers als flexwerkers – te voorzien van een goed advies.

“Het uitzendbeding, wat is dat?”
Uitzendbureaus roepen massaal dat ze willen dat hun mensen echt HR-advies geven aan de klant. Dat is mooi, maar zonder de juiste kennis is dat bijna een mission impossible.

Neem als voorbeeld “het uitzendbeding”, eigenlijk de kern van flexibiliteit in de uitzendbranche. Het blijkt dat velen van de in de flexbranche werkzame mensen niet precies weten wat het inhoudt.   Uitzendbeding
(Artikel 691 BW)
Lees een beschrijving

 

CAO-mogelijkheden
Dat geldt ook voor de vele mogelijkheden die de CAO biedt, wanneer bijvoorbeeld een klant iemand in de eerste fase toch graag zou willen binden voor langere tijd. Natuurlijk, het is ooit uitgelegd tijdens de training, maar daarna is het vervaagd.
Of denk aan het artikel in de flexwet met betrekking tot opvolgend werkgeverschap en wat dat betekent voor je klant.

Fasentelling
Veel onduidelijkheid is er ook over de fasentelling en de rechtspositie in de CAO’s voor uitzendkrachten. Met name met betrekking tot fase 3 (NBBU) en fase B (ABU) ontbreekt de volledige parate kennis, met als gevolg dat intercedenten het niet aandurven om iemand in die fase aan het werk te zetten.
Sociale zekerheid is een onderwerp waar de meeste collega’s maar weinig mee op hebben. Maar de inzet van AOW’ers is anno 2010 erg actueel. Zo is het natuurlijk op zijn minst handig om te weten dat bij een 65-plusser eventuele extra verdiensten niet gekort worden op zijn of haar uitkering. En dat dezelfde persoon na zijn pensionering bij bedrijf X door dat zelfde bedrijf aansluitend kan worden ingehuurd via een uitzendbureau. Dat is nog eens kennis die echt wat oplevert!

Kennis is grootste struikelblok bij Intercedent van het Jaar verkiezing
Elk jaar organiseert de Stichting ARTRA ideëel i.s.m. onder andere ABU, VIA en NBBU de verkiezing van de Intercedent van het Jaar. Een vakkundige selectiecommissie selecteert uiteindelijk uit de vele aanmeldingen een top 10. Deze genomineerde intercedenten ondergaan tijdens een heuse selectiedag diverse tests en gesprekken. En wat blijkt? Het grootste struikelblok voor de dames en heren is KENNIS van het totale uitzendproces, vooral de wet- en regelgeving. En dan hebben we het over het neusje van de zalm uit de branche. Het gebrek aan parate en goed onderhouden kennis is dus niet iets wat alleen een probleem is bij de “mindere” goden maar ook de toppers struikelen hier.

Met kennis maak je het verschil
Hoe kan dat? Vinden werkgevers het niet belangrijk? Of zien de intercedenten zelf het bijhouden van hun vakkennis als iets ondergeschikts? Dat denk ik eigenlijk niet, maar de intercedent is druk bezig om vooral in deze tijd vraag en aanbod zo snel mogelijk bij elkaar te krijgen waardoor eigen ontwikkeling er vaak bij inschiet. Ik zie het als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid waarbij serieus omgaan met je vak het uitgangspunt is. Want die kennis is op vele plaatsen te verkrijgen. Bij opleidingsbedrijven, bij collega’s en in naslagwerken zoals het bekende Handboek voor de Flexbranche. Die kennis stelt een medewerker in staat om beter en succesvoller te zijn in het dagelijkse werk. Daarmee maak je het verschil, geef je meer inhoud aan je job en zullen klanten jouw toegevoegde waarde meer herkennen en erkennen. En dat doe je vooral voor jezelf! Maar het is ook belangrijk voor de werkgever. Als organisatie wordt je succesvoller en creëer je ook nog eens de broodnodige extra binding met je medewerkers.

Herziening van het SEU-examen
SEU is het welbekende exameninstituut van de flexbranche. Regelmatig zitten we met deze organisatie om tafel om onze ervaringen uit te wisselen. Reeds 2 jaar geleden hebben we geopperd dat het een goede zaak zou zijn wanneer het huidige examen in 2 delen zou worden opgesplitst. Een soort basis en vervolg. Hierdoor kan de startende intercedent zich de kennis eigen maken die past in de loopbaanfase waarin hij/zij verkeert. Leren wat je ook op dat moment toepast. Dat zorgt ervoor dat kennis beter beklijft en bedrijven niet onnodig op kosten worden gejaagd met dure herexamens. En vervolgens een 2-jaarlijkse toets om te zekeren dat de benodigde (en veranderende) kennis nog steeds aanwezig is. Af te nemen op je eigen werkplek of thuis via internet voor een lage prijs.

Ook startende ondernemers ontbeert het vaak aan kennis
Per jaar starten er tussen de 400 en 900 ondernemers een uitzendbureau. Ook bij deze doelgroep valt op dat kennis van wet- en regelgeving een achilleshiel vormt. In dat kader heeft ARTRA in samenwerking met enkele andere organisaties een Startersgids voor ondernemers in de flexbranche geïntroduceerd. Ook is er een ondernemersopleiding die deze entrepreneurs ondersteunt en helpt bij het opstarten van een uitzendbureau. Meer dan eens horen we tijdens en na die trainingen dat vooral die kennis ze helpt een vliegende start te maken.

Wake-up call
De markt trekt voorzichtig weer wat aan. Het echte herstel wordt voorspeld voor het 4e kwartaal van 2010. Wij merken dat ook aan het stijgend aantal inschrijvingen voor onze open trainingen en de groei van aanvragen voor maatwerktrajecten. Gelukkig ook steeds vaker op het gebied van kennis. Meer dan eens wordt onze APK (Algemene Periodieke Kennistoets) gebruikt om het aanwezige kennisniveau te meten om vervolgens via gerichte workshops de kennis bij te spijkeren op de slecht scorende onderdelen. Voor die partijen is deze wake-up call overbodig. Voor anderen is het naar ik hoop een aanzet tot het tenminste nadenken over het kennisniveau binnen de organisatie. Want kennis is macht en blijft de basis voor een juist advies. En dat draagt weer bij aan de zo gewenste imagoverbetering voor onze branche. En aan een beter advies en dus omzet! Intercedent is echt een pittig vak waarbij er veel van je wordt gevraagd. Een goede theoretische basis die regelmatig wordt geüpdate is dan het halve werk!

Frank van Leeuwen
Directeur ARTRA Arbeidsmarkttrainingen

www.artra.nl


Meer informatie
Wilt u meer weten over ARTRA en Frank van Leeuwen?
Lees meer »


Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek