loading
views

Nieuwe website over werken of wonen in Duitsland

8 april 2010

Demissionair minister Donner heeft woensdag 31 maart samen met minister Laumann van Arbeid, Gezondheid en Sociale Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen in Venlo de internetportal www.startpuntgrensarbeid.nl gelanceerd.

Deze site voorziet mensen die in Nederland of Duitsland wonen en aan de andere kant van de grens werken van antwoorden op praktische vragen. In Nederland werken ongeveer 45.000 mensen die wonen in Duitsland. Naar schatting zijn er 10.000 mensen die in Duitsland werken en in Nederland wonen.

Informatie belastingen en sociale zekerheid
Via de portal kunnen deze grensarbeiders informatie krijgen over bijvoorbeeld belastingen en sociale zekerheid. Ook biedt de website, via een checklist, individuele informatie en verwijst het naar persoonlijke adviseurs en betrokken instanties, zoals de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.

Afspraak verbetering informatievoorziening voor grensarbeiders
De internetportal is gebaseerd op een intentieverklaring die beide ministers in mei 2009 hebben ondertekend. In die verklaring hebben zij afgesproken de informatievoorziening voor grensarbeiders te verbeteren. De internetportal is het eerste concrete resultaat. Daarnaast is een stuurgroep actief onder voorzitterschap van burgemeester Bruls van Venlo. Deze adviseert de ministers over verdere praktische maatregelen om problemen op te lossen die ontstaan door het wonen en werken in twee verschillende landen. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden voor uitbreiding van de portal met België.

Bron: SZW, 31 maart 2010

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek