loading
views

1000 zzp’ers willen herziening dossier UWV


 
| ZZP’ers » | UWV » |
 

Logo2 april 2010

Demissionair minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat ongeveer 1000 zelfstandigen hun zaak door het UWV opnieuw willen laten bekijken.

Hij reageerde in de brief namens het kabinet op de motie-Ulenbelt over het opnieuw beoordelen van dossiers van mensen die vanuit de WW als zzp’er zijn gaan werken.

Voordeel van de twijfel
UWV en Donner hebben afspraken gemaakt om deze zaken ruimhartig te beoordelen. In geval van gerede twijfel over de juistheid van de voorlichting van het UWV wordt in het voordeel van de zelfstandige beslist. De behandeling zal gebeuren onder leiding van een gezaghebbende deskundige die van buiten wordt aangetrokken. In twijfelgevallen zal zijn oordeel doorslaggevend zijn.

Verschillende opgaven Belastingdienst en UWV
In de periode 2004-2006 zijn ca. 27.000 mensen vanuit de WW als zelfstandige aan de slag gegaan. Het koppelen van bestanden van het UWV en de Belastingdienst liet zien dat mensen bij de twee instanties verschillende werkuren opgaven. Bij ongeveer 3000 zaken heeft dit geleid tot terugvordering al dan niet in samenhang met een boete.

Zzp’ers mogelijk verkeerd geïnformeerd
Onlangs bleek naar aanleiding van een rapport van de Nationale ombudsman dat deze zzp’ers mogelijk door werkcoaches van het UWV op het verkeerde been zijn gezet. In de motie-Ulenbelt wordt het kabinet opgeroepen om dit recht te zetten. Inmiddels heeft het UWV een brief gestuurd aan deze 3000 zzp’ers waarin zij worden gewezen op de mogelijkheid om, indien ze van mening zijn dat in hun geval verkeerde informatie een rol heeft gespeeld, hun zaak door het UWV opnieuw te laten beoordelen.

Gerelateerd nieuws
> Acties Donner na Ombudsmanrapport over zelfstandigen
> Ombudsman: UWV dupeert startende zzp’ers
> FNV: duizenden zzp’ers ten onrechte voor fraude veroordeeld

Bron: SZW, 2 april 2010FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek