loading
views

‘Beperk kosten inhuurkracht’31 december 2009

De overheid kan honderden miljoenen besparen door scherper en transparanter externe consultants en interim-managers in te huren en ze een tarief te betalen tot de balkenendenorm.

Nu zijn excessieve tarieven tot € 300 per uur of € 2500 per dag gangbaar. Deze bedragen passen niet bij een overheid die fors moet bezuinigen. Dat stelt Rob de Laat, algemeen directeur Staffing Management Services Rotterdam in een artikel in het Financieele Dagblad.

Minstens € 3 mrd aan extern personeel
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken berekende in 2008 dat de ministeries € 1,3 mrd betaalden voor inhuur van ‘externen’. Terwijl volgens rijkscijfers in 2006 alle overheidsorganisaties samen nog eens € 2,6 mrd uitgaven aan extern personeel. In totaal huurt de overheid dus voor minstens € 3 mrd freelancers, uitzendkrachten en interim-managers in.

Hoeveel mogen consultants verdienen?
Uiteraard bieden externe krachten specifieke expertise, flexibiliteit en efficiency. Toch zijn besparingen tot € 500 mln op deze uitgavenpost mogelijk wanneer scherper, efficiënter en transparanter en bovendien voor een maximum uurtarief wordt ingehuurd. Consultants verdienen meer dan medewerkers in vaste dienst. Zij lopen meer risico, wat verdisconteerd wordt in een hoger uurtarief. Maar hoeveel mogen ze maximaal verdienen?

Maximumnorm
Als we de balkenendenorm (€ 181.000) als uitgangspunt nemen met een bureaumarge van 30%, komt een reëel maximum jaartarief op € 235.300. Dat is een meer dan uitstekend inkomen binnen de publieke sector. Bij 1400 declarabele uren in 39 werkweken van 36 uur levert dat een maximumuurtarief op van € 168,07 (E 235.300/1400). Stel die maximumnorm in voor externen bij de overheid. Precies bepalen hoeveel invoering van dit tarief aan besparing oplevert, is een groot vraagteken. Er is binnen de overheid een totaal gebrek aan zicht op externe inhuurkosten.

Grip op externe inhuur en transparantie
Wat, hoeveel hoe lang en door wie diensten worden geleverd, is vaak onbekend. Grip op externe inhuur en transparantie helpen enorme besparing te realiseren. Het gebrek aan grip maakt ook onduidelijk hoeveel externe consultants en interim-managers boven de balkenendenorm verdienen en hoeveel daarop exact kan worden bespaard.

Gerelateerd nieuws
> Externe inhuur personeel overheid ver boven norm
> Norm voor externe inhuur bij het Rijk
> Externe inhuur Rijk 2,6 miljard

Bron: fd, door Rob de Laat, 28 december 2009FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek