loading
views

De flexibiliteit voorbij – uitzendkracht in duiventil28 december 2009

De Belgische dokter Karel Van Bever deed negen maanden onderzoek als undercover havenarbeider naar de toenemende flexibiliteit op de werkvloer en het effect daarvan op de gezondheid.

De schrijnende werkomstandigheden die hij ontwaarde, en die we niet direct associëren met de huidige tijd, beschreef hij in het ontnuchterende boek “Dokter in overall”.

Duiventil

Karel van Bever werkte als dokter bij Geneeskunde voor het Volk (GVHV) in Zelzate, tot hij van november 2006 tot juli 2007 zijn undercover carrière als uitzendkracht begon via Vedior bij Katoennatie. Hier kreeg hij later, als één van de weinigen een vast contract. Van Bever spreekt in dit verband van een “duiventil” van uitzendkrachten.

Flexibiliteit overschreden
Met het boek wou de dokter ook de vakbonden een steuntje in de rug geven, want zij zitten met dezelfde zorgen rond flexibiliteit, aldus Van Bever in een interview met de Belgische PVDA (april 2008). Van Bever: “Die flexibiliteit heeft de limiet overschreden, de lezer kan zelf uitmaken of deze flexibiliteit nog menselijk is.” Hij beschrijft situaties waarin dubbele shifts meer regel zijn dan uitzondering en arbeiders langdurig bloot worden gesteld aan allerlei chemische stofwolken, waarvan het effect onbekend is. Overigens wordt door het interimwerk de druk op het vast personeel om zelf flexibeler te zijn ook groter.

Arbeidsomstandigheden
Van Bever spreekt van een maandloon van gemiddeld 1.280 euro, inclusief shiftvergoeding, vervoerskosten en maaltijdcheques. In sectoren als de voeding ligt het loon blijkbaar nog lager. Ook noemt hij problemen met de uitbetaling door het interimkantoor, “die waren ‘vergeten’ een feestdag uit te betalen”. Naar de kilometervergoeding moest hij expliciet vragen. “Dat was dan bij Vedior, op al hun brieven staat ‘Beste werkgever 2006’. Als Vedior het beste interimkantoor is, dan kan je al raden hoe het bij de rest gesteld is op vlak van correcte uitbetaling,” aldus Van Bever.

Gerelateerd nieuws
> Manpower: maak werk van tijdelijk personeel
> Rechtspositie flexwerkers onderzocht

Bron: pvda.be, 25 april 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek