loading
views

WGA vaker privaat verzekerd

21 december 2009

Duizenden werkgevers zijn dit najaar voor de verzekering van hun personeel tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid overgestapt van uitkeringsinstituut UWV naar private verzekeraars, aldus het Verbond van Verzekeraars.

In totaal hebben 13.000 werkgevers ervoor gekozen hun WGA-verzekering bij een verzekeraar onder te brengen. In veel gevallen was de forse premieverhoging van het UWV, met soms meer dan honderd procent, de aanleiding.

“Kleine aardverschuiving”
Volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars mag gerust van een “kleine aardverschuiving” worden gesproken. Het marktaandeel van verzekeraars in de WGA-markt was jarenlang circa twintig procent. In 2008 stapten een kleine 1.500 werkgevers over van het UWV naar de particuliere markt, een fractie van het huidige aantal. Het marktaandeel gaat nu in de richting van dertig procent.

Hybride WGA-stelsel niet houdbaar
Het Verbond van Verzekeraars ziet het grillige premieverloop bij het UWV als een signaal dat het zogeheten hybride WGA-stelsel (UWV én private uitvoering) op de lange termijn niet houdbaar is. Als vooral werkgevers met een gezonde populatie ervoor kiezen eigen risicodrager te worden, wordt de premielast voor het UWV immers steeds hoger.

WGA volledig privaat
In het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie staat dat het kabinet de WGA volledig privaat wil gaan regelen.

Bron: Verbond van Verzekeraars, 18 december 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek