loading
views

Drie van de tien Belgen werkt parttime

10 december 2009

Meer dan de helft van de Belgische vrouwen werkt parttime. Voor mannen is dat maar bij één op de tien het geval. Parttime werken wordt steeds populairder.

Vorig jaar was 28,5% van alle werkende Belgen in deeltijd aan de slag, tegenover 27,9% in 2007. Dat blijkt uit de sociale balansen die de Belgische ondernemingen jaarlijks indienen bij de Nationale Bank. Het overgrote deel van de parttimers bestaat uit vrouwen; 52% werkt niet fulltime. Maar de mannen zijn aan een inhaalslag bezig. In tien jaar tijd is hun aantal verdubbeld, tot 11% in 2008.

Rolpatroon
“Dat heeft allemaal te maken met de evolutie naar huishoudens waar beide partners werken”, zegt Tom Vandenbrande, onderzoeker bij het Belgische Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA). “Dat maakt dat de combinatie van werk en gezin niet evident is en de partners onder elkaar afspreken hoe ze het werk zullen regelen. In de praktijk blijft het klassieke rolpatroon standhouden en zijn het vooral vrouwen die voor deeltijds werk kiezen. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die voor deeltijds werk kiest, dat doet voor de gezinssituatie. Tien procent kiest er vrijwillig voor. Bovendien blijkt ook dat deeltijds werken echt resultaat heeft. Wie ervoor kiest, is er ook tevreden over.”

Bron: Nieuwsblad.be, 10 december 2009

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek