loading
views

Rol sociale media groeit in oriëntatie nieuwe baan3 december 2009

Sociale media spelen een steeds grotere rol in het oriënteren op een baan of werkgever. Ruim een zesde van de beroepsbevolking bekijkt een werkgever eerst op LinkedIn of Hyves alvorens te solliciteren.

Een maand geleden was dit nog een tiende. Een kwart van de kandidaten die op gesprek gaan wint bovendien informatie in over de recruiter of P&O-er waar ze mee gaan spreken. Social media ontwikkelen zich meer en meer als een plaats waar werkgevers zich kunnen presenteren. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group onder 552 personen.

Google en eigen netwerk belangrijkste bronnen
Uit de cijfers blijkt dat Google en het eigen netwerk nog altijd de belangrijkste bronnen van informatie zijn indien men overweegt om bij een organisatie te solliciteren. Toch moet de impact van social media niet onderschat worden. Van de totale beroepsbevolking kijkt 19% op LinkedIn. Onder WO-opgeleiden ligt dat percentage op 31%. Voor Hyves geldt het omgekeerde. Van de laag- en middelbaar opgeleiden kijkt ongeveer 1 op de 5 of de werkgever een bedrijfshyve heeft.

Tabel 1 – Onderzoeksresultaten Intelligence Group

Stel dat u overweegt om bij een organisatie te solliciteren, kijkt u dan… Ja Nee
op Google 91% 9%
of er iemand binnen uw netwerk bij deze organisatie werkt of gewerkt heeft die u meer zou kunnen vertellen over deze organisatie als werkgever? 87% 13%
of de organisatie te vinden is op LinkedIn? 19% 81%
of er over deze organisatie gesproken wordt op discussiefora (zoals fok.nl)? 19% 81%
of er een beoordeling van deze organisatie te vinden is op companyrating.nl of andere ratingsites? 16% 84%
of de organisatie een bedrijfshyve heeft op Hyves? 15% 85%
of er filmpjes van deze organisatie te vinden zijn op Youtube? 11% 89%

Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), november 2009, n=552

Ratingsites, discussiefora en Youtube
De impact van social media beperkt zich niet tot Hyves en LinkedIn. Ook ratingsites en discussiefora worden regelmatig bekeken om een beeld te krijgen van een organisatie. Vooral de leeftijdscategorie 35 tot en met 44 jaar lijkt hier gevoelig voor te zijn. 20 Procent van deze groep bekijkt de beoordelingen op ratingsites. Een kwart zoekt op discussiefora naar relevante informatie. Verder is Youtube voor de jeugd een relatief belangrijke bron van informatie. Binnen de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar geeft 17% aan te zoeken naar filmpjes van de betreffende werkgever op Youtube.

Rol recruitmentsites deels overgenomen door sociale media
De cijfers geven aan dat sociale media de rol van recruitmentsites voor een deel lijken over te nemen. Een belangrijk aspect daarbij is geloofwaardigheid. Onderzoeker Hans Hoekstra zegt daarover: “Men weet dat recruitmentsites door communicatiebureaus gemaakt worden die er een mooie gelikte site van maken. Een deel van de, vooral jonge, mensen gaat daarom liever op social media informatie zoeken”. Intelligence Group start binnenkort met een uitgebreid kwantitatief onderzoek op het gebied van social media.

Gerelateerd nieuws
> Vacaturesites belangrijkste oriëntatiebron nieuwe baan
> Wervingssite kan nog flink verbeterd
> Google Social Search grote impact op recruitment
> IG!: Twitter alleen interessant voor nicherecruiter

Bron: IG!, 3 december 2009FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek