loading
views

FEM: Randstad na overname Vedior multibrand bedrijf

12 augustus 2009

Uitzendbureau Randstad lijkt hard op weg een grotere ‘multibrander’ te worden dan concurrent – en multibrander – USG People. Naast de al bestaande dochtermerken Randstad UZB, Tempo-Team, Yacht en Otter-Westelaken, telt Randstad in Nederland 15 labels, tegenover 17 van USG People.

Bij de halfjaarcijferpresentatie liet topman Ben Noteboom merken dat hij in staat is drastisch te schrappen. In Australië, zo meldde de CEO, zijn in maart 20 merken in één klap herdoopt tot Randstad. Deze éénmerkstrategie – Randstad stond altijd voor de uitzendmarkt, Yacht voor de detachering – lijkt nu doorbroken, zo blijkt uit bevindingen die FEM recentelijk publiceerde op haar site.

Kleinere detacheeerders van Vedior/Select zouden Yacht 130 mln omzet opleveren
FEM vraagt zich af waarom Randstad de Nederlandse detacheringsmerken uit de stal van Vedior/Select niet aan het eigen label Yacht heeft toegevoegd. Er zijn in Nederland slechts vijf bureaus geïntegreerd, twee gingen er op in Tempo Team, twee zijn onder het Randstad-merk voortgezet en één bureau is afgestoten. Geen van de 17 door Vedior ingebrachte detacheringsmerken is aan Randstads eigen detacheringslabel Yacht toegevoegd. Als dit wel was gedaan had Yacht 130 miljoen euro extra omzet kunnen maken, en zijn positie als marktleider in detachering versterkt, aldus FEM. Bovendien zou het hebben gepast in de éénmerkstrategie.

Nog 12 niche-bureaus van Vedior intact
Tijdens de presentatie van de cijfers van het 2e Q meldDe Randstad dat het klaar was met het integreren van de Vedior-merken. Volgens betrokkenen hebben de minderheidsaandeelhouders van de kleinere detacheringsbureaus van Vedior de integratie van hun bureau in Randstad tegengewerkt. De strategie van Vedior-Select was namelijk om de oud-eigenaren een minderheidsaandeel te laten behouden, een strategie die Randstad nu opbreekt en kennelijk te kostbaar is om nu door te zetten.

Gerelateerd nieuws
> Welke uitzendmerken houdt USG People?
> Alex Mulder: USG moet in merken snijden
> Vedior en Tempo-Team samen verder

Bronnen: fembusiness.nl en fembusiness.nl, 12 augustus 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek