loading
views

Bedrijfsbeveiligingcamera mag ook naar buiten kijken

27 juni 2009

Winkeliers en andere ondernemers die camera’s gebruiken om hun panden te beveiligen, mogen voortaan ook de openbare weg en gebouwen en terreinen van anderen in beeld brengen. Maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Dat schrijft minister Hirsch Ballin van Justitie samen met zijn collega minister Ter Horst aan de Tweede Kamer. Verder kijken dan het eigen bedrijfspand mag, als het niet anders kan en echt nodig is om het pand goed te beveiligen.

Privacybescherming
Winkeliers en andere ondernemers hadden om die maatregel gevraagd. Per situatie moeten ze goed bekijken of het echt onvermijdelijk is dat het oog van de camera ook panden van anderen of de ruimte buiten het eigen pand bewaakt. Want, zo schrijven de bewindslieden: “tegenover de wens van de ondernemer om zijn eigendommen en personeel tegen diefstal, overvallen en dergelijke te beschermen, staat immers het belang van de privacybescherming.”

Afweging
De ondernemers moeten het gebruik van de camera’s wel kenbaar maken. Of een ondernemer in een concreet geval de goede afweging heeft gemaakt beoordeelt het College Bescherming Persoonsgegevens en als het nodig is uiteindelijk de rechter. Een ondernemer kan ook aan de gemeente vragen om in een bepaald gebied een beveiligingscamera te plaatsen in het belang van de openbare orde en veiligheid.

Bron: cdavandaag.nl, 16 juni 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek