loading
views

Uitzendbureau aansprakelijk voor uitzendkrachten?

22 juni 2009

Wanneer werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van de inlener zijn uitgevoerd, kan het uitzendbureau niet aansprakelijk worden gesteld voor de fouten van door haar uitgeleende werknemers.

Zo blijkt uit het oordeel van de rechtbank in Amsterdam aangaande de volgende zaak.

Situatie
Twee werknemers, waarvan een hoofduitvoerder en een uitvoerder, hebben voor de inlener werkzaamheden verricht in twee bouwprojecten. In september 2007 bleek dat zij kennelijk niet voldoende bekwaam waren. Zij hebben het bouwproject in Lijnden niet goed uitgevoerd, en de inlener wil de schade op het uitzendbureau verhalen.

Werkzaamheden onder verantwoordelijkheid inlener
De overeenkomst tot uitlenen van leidinggevend en controlerend personeel dient in beginsel als een uitzendovereenkomst in de zin van artikel 7:690 BW te worden beschouwd. Nu de verrichte werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van de inlener zijn uitgevoerd, kan de uitlener niet aansprakelijk worden gesteld voor de fouten van haar uitgeleende werknemer, ook als de werkzaamheden van deze werknemer leidinggevend en controlerend zijn geweest.

Uitzendbureau niet aansprakelijk
Daarnaast kan de uitlener ook niet aansprakelijk worden gesteld op grond van artikel 6:170 BW een uitzendbureau. Uit jurisprudentie blijkt dat dit artikel slechts van belang is voor derden. Alleen derden zouden zowel de inlener als het uitzendbureau aansprakelijk kunnen stellen voor fouten van de uitgeleende werknemer. De rechtbank concludeert dat de inlener in dit verband niet geldt als derde. Vorderingen worden dan ook afgewezen.

Bron: rechtspraak.nl, LJN: BI3809 uitspraak: 6 mei 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek