loading
views

Vakantiewerkers massaal aan de slag ondanks crisis20 juni 2009

Jongeren hebben bij het zoeken naar een vakantiebaantje geen last van de kredietcrisis. Vier van de vijf jongeren heeft zonder problemen een leuke baan voor de zomer gevonden.

Dat blijkt uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van vakbond FNV Jong dat donderdag is gepubliceerd. “De verwachting was dat jongeren het vanwege de crisis moeilijk zouden krijgen deze zomer, maar niets is minder waar.”, aldus Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong bij de aftrap van de jaarlijkse FNV Vakantiewerkcampagne in het Dolfinarium in Harderwijk.

Iets minder vakantiewerkers dan vorig jaar
Driekwart van de jongeren (75,9%) gaat weer lekker aan de slag. Dat zijn 1,2 miljoen vakantiewerkers, iets minder dan vorig jaar. Het liefst staan de jongeren in de winkel (31,0%) en verder zijn werken in de horeca (24,4%) en de zorg (10,0%) onveranderd populair. Het liefst staan de jongeren in de winkel (31,0%) en verder zijn werken in de horeca (24,4%) en de zorg (10,0%) onveranderd populair.

Loonkloof – meisjes verdienen vaak heel weinig
Opvallend is dat de traditionele loonkloof tussen mannen en vrouwen ook bij de jongeren duidelijk is te zien. Vooral bij de ‘topinkomens’ is het verschil groot: bijna 18 procent van de jongens (17,6%) verdient meer dan 8 euro bruto per uur, tegen slechts 9,7 procent van de meisjes. Meisjes verdienen juist vaker heel weinig: 12 procent van de meisjes verdient 1 tot 3 euro bruto per uur, terwijl maar 4,5 procent van de jongens zo weinig per uur krijgt. Zelfs als er rekening wordt gehouden met opleiding, ervaring en andere zaken, blijken vrouwen gemiddeld nog altijd 3 tot 7% minder te verdienen.

Geen kennis van het minimumjeugdloon
Meer dan de helft van de jongeren (56,1%) heeft geen idee wat ze minimaal zouden moeten verdienen. “Ook dit jaar blijkt weer uit ons Vakantiewerkonderzoek dat jongeren niet goed op de hoogte zijn van hun rechten. Het wettelijk minimum jeugdloon is in Nederland verbazingwekkend weinig. Een 15-jarige krijgt welgeteld 2 euro 39 bruto per uur. Bruto dus. Jongeren verdienen meer, vinden wij. En daar zijn wij via www.gewoonmeerloon.nl heel hard handtekeningen voor aan het verzamelen”, aldus de Glas.
http://www.gewoonmeerloon.nl/

Meer jongeren vullen TJ-biljet in
Goed nieuws is dat bijna 100 duizend meer jongeren dan vorig jaar weten dat ze teveel betaalde premie terug kunnen halen bij de Belastingdienst. In 2008 maakte FNV Jong bekend dat jongeren met een bijbaan jaarlijks minstens 25 miljoen euro laten liggen. In vergelijking met vorig jaar (50,1%) geeft nu nog maar 42,8 procent van de jongeren aan dat ze niet weten wat een Tj-biljet is. FNV Jong is dit voorjaar met de TJ-toer gestart, waarbij op scholen door heel Nederland jongeren in de klas hulp krijgen bij het invullen van hun belastingpapieren.

Gerelateerd nieuws
> Vakantiekrachten: hoe werkt het?
> Wanneer valt de vakantie in 2008-2009?
> Vakantiewerkers maken te veel uren

Bron: FNV Jong, 18 juni 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek