loading
views

Extra maatregelen tegen oneerlijke telemarketing

17 juni 2009

Er komen extra maatregelen voor het beschermen van consumenten tegen oneerlijke telefonische verkoop.

Dat schrijft staatssecretaris Heemskerk maandag 15 juni 2009 in een brief aan de Tweede kamer in reactie op moties en vragen van de Tweede Kamer over onder meer het bedrijf Pretium.

Pretium
Door dit bedrijf ingehuurde callcenters belden mensen met een KPN-abonnement op om te vragen of ze prijs stelden op lagere tarieven. De abonnees, die meenden dat ze door KPN waren benaderd, zaten bij een ‘ja’ meteen vast aan een jaarabonnement van Pretium en werden afgemeld bij KPN.

Voorlopige last onder dwangsom
Volgens Heemskerk kunnen extra maatregelen voorkomen dat meer consumenten de dupe worden van dit soort praktijken. Dit kan nu nog niet. Heemskerk is daarom van plan om een ‘voorlopige last onder dwangsom’ in te voeren waarmee de Consumentenautoriteit gedurende een onderzoek naar een bedrijf al kan optreden. Bij een ‘voorlopige last onder dwangsom’ legt de Consumentenautoriteit een ondernemer dan de verplichting op om de praktijken hangende het onderzoek direct te staken of aan te passen op straffe van bijvoorbeeld een geldbedrag.

Openbaar
Ook wil de staatssecretaris het mogelijk maken dat bedrijven die aanhoudend de regels overtreden verplicht kunnen worden om contracten niet meer alleen mondeling, maar ook schriftelijk af te handelen. Daarnaast onderzoekt hij of de naam van het bedrijf openbaar kan worden gemaakt zodat ook de consument direct is ingelicht over de overtredingen en er ook een helder signaal aan de branche wordt afgegeven.

Maatregelen moeten overtreders raken
Het komt ook voor dat mensen wordt wijsgemaakt dat het alleen gaat om administratieve handelingen terwijl ze in werkelijkheid een nieuw contract met een nieuw bedrijf aangaan. Door de maatregelen worden volgens Heemskerk alleen die ondernemers geraakt die de wet- en regelgeving overtreden en daarmee niet alleen schade hebben berokkend aan consumenten, maar ook het imago van hun branche hebben besmet.

Bron: EZ, 15 juni 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek