loading
views

CPB: werkloosheid neemt sterk toe


 
| Werkloosheid » |
 

17 juni 2009

De arbeidsmarkt krijgt het zwaar te verduren. Het aantal openstaande vacatures loopt sinds het laatste kwartaal van vorig jaar snel terug en de werkloosheid ligt inmiddels al duidelijk boven de 3,8% die voor het derde kwartaal van 2008 in de boeken staat.

Dit constateert het Centraal Planbureau in ramingen uit de ‘Koninginne-MEV’ die jaarlijks in juni verschijnt als input voor de begrotingsvoorbereiding van het kabinet.

Werkloosheid naar 9,5%
De door het kabinet ingevoerde deeltijd-WW drukt de werkloosheid dit jaar enigszins, maar kan niet verhelpen dat in 2009 naar verwachting gemiddeld 5,5% van de beroepsbevolking werkloos is. Volgend jaar stijgt het werkloosheidspercentage in de projectie verder naar gemiddeld 9,5%, bijna het niveau van de jaren 1983 en 1984.

Herstel mogelijk sterker
De onrust op financiële markten is verminderd, maar door de precaire situatie zijn nieuwe problemen in de financiële sector een reële mogelijkheid. Bovendien zijn veel bedrijven en gezinnen in moeilijkheden geraakt door de diepe recessie en de scherpere kredietvoorwaarden, meldt het CPB. De forse overheidsmaatregelen kunnen echter effectiever zijn dan is voorzien, zodat het economisch herstel mogelijk sterker is.

Gerelateerd nieuws
> Werkloosheid OESO op recordniveau 1994
> Werkloosheid eurozone in april 9,2 %
> CBS: werkloosheid stijgt sneller
> RWI: beperken van werkloosheid te eenzijdig
> Werkloosheid hoger dan in 2008

Bron: CPB, 16 juni 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek