loading
views

Ook CNV tegen verhoging AOW-leeftijd

12 juni 2009

Het CNV vindt verhoging van de AOW-leeftijd een stap te ver zolang te weinig wordt gedaan om mensen die aan de kant staan aan een baan te helpen en er geen solidariteit is tussen rijk en arm. Dat zijn de conclusies die voortkomen uit de CNV-ledenraadpleging.

Eerder liet de vakbond weten een alternatief voorstel van vakcentrale FNV voor de door het kabinet gewenste AOW-leeftijdsverhoging niet te steunen zolang deze bond daarin de overdraagbare heffingskorting versneld wil afbouwen. Het CNV komt nu zelf met een voorstel.

Verhoging arbeidsdeelname en solidariteit
Na een vergadering met zo’n 10.000 leden heeft het bestuur van het CNV een heldere lijn gevonden om in de SER mee te praten over een alternatief voor de verhoging van de AOW-leeftijd. De hoofdpunten zijn verhoging van de arbeidsdeelname en solidariteit tussen oud en jong en rijk en arm.

CNV-inzet in de SER:

  • Nu maatregelen nemen om problemen voor volgende generaties te voorkomen.
  • Wie een hoog inkomen heeft, draagt extra bij; schrap hypotheekrenteaftrek boven een miljoen, belast inkomens boven de Balkenendenorm extra en fiscaliseer de AOW.
  • Meer mensen die nu langs de kant staan moeten de kans krijgen om te werken. Daarnaast moeten zes van de tien mensen tussen 60 en 65 jaar betaald werk hebben. CNV wil dat meten in 2012 en 2015.

Na 45 werk moet je kunnen stoppen
De vakbond wil pas overgaan tot verhoging van de AOW-leeftijd wanneer hun voorgestelde maatregelen zijn genomen, maar tekort schieten om de problemen op te lossen, en dan alleen onder bepaalde voorwaarden zoals een stapsgewijze (een maand per jaar) invoering vanaf 2016. Voor wie jong is begonnen met werken, stelt CNV voor: als je 45 jaar hebt gewerkt, hoort niemand je te kunnen dwingen om langer door te werken en moet je kunnen stoppen. Dat voorkomt een ingewikkelde discussie over wat een zwaar beroep is.

Bron: CNV, 10 juni 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek