loading
views

FNV: duizenden zzp’ers ten onrechte voor fraude veroordeeld
9 juni 2009

FNV: duizenden zzp’ers ten onrechte voor fraude veroordeeld

Duizenden zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn ten onrechte veroordeeld wegens fraude. Gemiddeld moeten ze 15 duizend euro terug betalen. Terwijl zij buiten hun schuld om de verkeerde uren opgaven. De FNV wil een collectieve kwijtschelding en rehabilitatie.

Petitie
FNV Zelfstandigen heeft minister Donner (SZW) dinsdag gevraagd middels een petitie met onmiddellijke ingang te stoppen met het fraudeonderzoek van UWV en de Belastingdienst naar de zelfstandigen. En zij willen voor degenen die gedupeerd zijn en die niet bewust hebben gefraudeerd compensatie.

Onvoldoende voorgelicht
“De FNV is ervan overtuigd dat deze mensen volstrekt te goeder trouw hebben gehandeld.” De schuld zou liggen bij UWV en de Belastingdienst die deze mensen niet of niet voldoende hebben voorgelicht. De vakbond pleit er nu voor dat de huidige startersregeling vanuit de WW wordt aangepast. De regeling zou moeten worden opgerekt van de huidige zes maanden naar een jaar. Ook moet de begeleiding en informatievoorziening beter.

Vanuit WW-uitkering voor jezelf beginnen
Volgens de FNV deugt deze regeling niet. “Ik raad op dit moment iedere werkzoekende af vanuit een ww-uitkering zelfstandig te worden”, aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld. Het gaat om werkzoekenden die voor zichzelf zijn begonnen met behoud van hun ww-uitkering. UWV en het CWI moedigen werkzoekenden aan voor zichzelf te beginnen. Hartveld: Maar die regeling is zo ingewikkeld dat zelfs de medewerkers van de instanties zelf het niet snappen. Die hebben de zzp’ers onbedoeld verkeerd voorgelicht. Daardoor geven zelfstandigen te weinig gewerkte uren op, zonder dat ze weten dat ze iets fout doen.

Duizenden starters
Om hoeveel mensen en miljoenen het precies gaat geven UWV en de Belastingdienst niet prijs. Hartveld: “Wij helpen zelf op het moment ruim honderd zz’ers met dit probleem. Maar het moet om duizenden mensen gaan. Er zijn tientallen miljoenen euro’s mee gemoeid. Minister Donner is de baas van het UWV en zou de instanties moeten dwingen om openheid van zaken te geven. Nog steeds worden werkzoekenden uitgenodigd een eigen bedrijf op te zetten vanuit een ww-uitkering. Het ergste is misschien nog wel dat de situatie nog steeds voortduurt.”

Meldpunt
De FNV heeft een Meldpunt Zzp & WW ingericht waar iedereen die denkt een probleem te hebben, zich kan melden.

Bron: FNV Zelfstandigen, 9 juni 2009

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek