loading
views

Adecco: VAST aan FLEX – randvoorwaarden voor succesLogo Adecco3 juni 2009

Adecco bepleit blijvende aandacht voor inrichting van flexibele arbeid.

In het onderzoeksrapport “U doet VAST aan FLEX”, worden flexconstructies beschreven en worden de randvoorwaarden voor succes op een rij gezet.

Juiste inrichting maakt het verschil
Ter gelegenheid van de opening van haar nieuwe bedrijfspand in Zaltbommel, presenteert HR-dienstverlener Adecco op 4 juni aanstaande dit onderzoeksrapport ‘U doet VAST aan FLEX’ met de beschrijving van de randvoorwaarden voor succesvolle flexconstructies. Met het onderzoek wil Adecco benadrukken dat de juiste inrichting van flexibele arbeid alle aandacht verdient, ondanks de huidige recessie. Organisaties die nu de juiste weg inslaan, maken straks, als de economie weer aantrekt, het verschil. Het onderzoeksrapport, opgesteld door TNO Kwaliteit van Leven, in samenwerking met Comenius Consult en ModernWorkx, reikt hier waardevolle handvatten voor aan. Het rapport is verkrijgbaar bij Adecco.

Zeven casestudies
Flexwerk laat zich binnen diverse wereldwijd toegepaste modellen organiseren. De bekendste zijn: Neutral Vendor (inzet van een intermediair), Master Vendor (één hoofdleverancier), Multi Vendor (beperkt aantal contractleveranciers) en Commodity (leveranciers zonder vaste overeenkomst). Via zeven casestudies, verspreid over profit en non profit organisaties, is vastgelegd waarom organisaties voor een specifieke flexconstructie hebben gekozen en in hoeverre het toegepaste model voldoet aan verwachtingen en doelen. De ‘flexschillen’ van de onderzochte organisaties hebben de omvang van een flink MKB-bedrijf, ondanks de verschuivingen op de arbeidsmarkt. Uit het oogpunt van efficiency en werkgeversverantwoordelijkheden is het dan ook van wezenlijk belang om een flexschil als zodanig aan te sturen. Alleen een strategische benadering van flexwerk, waarin flexkrachten worden beschouwd als onderdeel van het totale HR-beleid, levert de gewenste resultaten op.

Analyse en voorbereiding
Inleenvolumes en diversiteit van functies zijn de twee hoofdcriteria voor het inrichten en aansturen van de flexschil. Maar bij het kiezen van de ideale constructie komt meer kijken. De belangrijkste randvoorwaarden voor een succesvolle flexconstructie zijn misschien wel de analyse, voorbereiding en wederzijdse kennismaking die eraan vooraf gaan. Vijf ‘fits’ zijn daarbij essentieel, volgens de samenstellers van het rapport: de strategische, organisatorische, operationele, persoonlijke en culturele fit. De casestudies hebben hiervoor heldere en nuttige aanknopingspunten opgeleverd. Bedrijven die zich vooraf goed rekenschap geven van deze punten, vergroten de kans op het maken van de juiste keuze. Organisaties met een omvangrijke flexschil zullen deze immers steeds meer vanuit strategisch HR beleid willen en moeten inrichten. Het is onlosmakelijk verbonden met de business en met de totale personeelsvoorziening.

Intermediair wint terrein
Adecco ziet in dit verband een toenemende belangstelling voor het Neutral Vendor model dat met name in de VS veelvuldig wordt toegepast. Binnen dit model wordt gewerkt met een neutrale intermediair. Deze is zelf niet betrokken bij de directe levering van personeel, maar levert de vereiste expertise voor procesmanagement en zorgt voor ICT-ondersteuning en managementinformatie. Tijdelijke medewerkers worden al naar gelang de behoefte aangetrokken via verschillende, concurrerende leveranciers. Dit zorgt voor continuïteit, uniformiteit in inleenprocessen en goede beheersbaarheid van de kosten. Adecco biedt deze constructie aan via klantspecifieke Managed Services Programma’s die steeds vaker bij grotere klanten worden ingezet.

Flexschil als strategisch wapen
Overigens beseft Adecco dat het accent in de organisatie van flexibele arbeid op dit moment helaas ligt op ‘snijden in de flexschil’. Tijdelijke medewerkers gaan er nu eenmaal als eerste uit, nu de economische crisis het arbeidsklimaat bepaalt. Met de presentatie van ‘U doet VAST aan FLEX’ wil Adecco een signaal afvuren: gedeeltelijk ontmanteling van de flexschil is onvermijdelijk, maar tegelijkertijd blijft het van vitaal belang kritisch te kijken naar de best passende inrichting en aansturing van flexprocessen. Patrick Bakker, Director General Staffing bij Adecco, zegt ter aanbeveling van de rapportage: “De flexschil is een strategisch wapen om snel op veranderende marktomstandigheden in te kunnen spelen. Daarom is het erg belangrijk om voorbij de horizon te blijven kijken. Verbetering van de economie kan zich sneller aandienen dan we nu geneigd zijn aan te nemen. Dan is een goed functionerende flexschil weer hard nodig. Daarom zou de onvermijdelijke afslanking hand in hand moeten gaan met de vraag of de gehanteerde flexconstructie de beste kansen biedt op succes. De geboden onderzoeksresultaten bieden daar prima kaders voor.”

Over Adecco
De Adecco Group (met hoofdkantoor in Zurich, Zwitserland) is wereldmarktleider in het leveren van HR-oplossingen. Vanuit 6.600 vestigingen in meer dan 60 landen biedt Adecco een gevarieerd servicepakket aan, dat meer dan 500.000 collega’s verbindt met ruim 145.000 klanten. Met als gezamenlijk motto: better work, better life. De services bestrijken het brede terrein van temporary staffing, permanent placement, outsourcing, consulting en outplacement. De Adecco Group is een Fortune Global 500 company. In Nederland is Adecco actief vanuit ruim 150 vestigingen. Sinds eind 2008 maakt detacheringspecialist DNC onderdeel uit van de Nederlandse Adecco organisatie. Adecco en DNC besteden veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, training en opleiding van kandidaten.

Gerelateerd nieuws
> Adecco: Y-generation, een wereld te winnen
> Adecco: de Maesneire nieuwe CEO

Bron: Adecco, persbericht, 2 juni 2009

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek