loading
views

FNV: alternatieven verhoging AOW-leeftijd

2 juni 2009

De FNV is fel gekant tegen het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. De vakbond heeft een pakket alternatieve bezuinigingen voorgesteld die betrekking hebben op onder meer de hypotheekrenteaftrek en de aftrek van de lijfrentepremies.

De vakbond presenteert de alternatieven onder de titel ‘Samen werken voor de AOW’. Vakbonden en werkgevers in de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben tot 1 oktober dit jaar de tijd om voorstellen tot alternatieve bezuinigingen te doen. Die moeten minstens hetzelfde bedrag opleveren als de verhoging van de AOW-leeftijd, ongeveer 4 miljard euro.

Meer dan drie miljard euro aan hypotheekrenteaftrek
In het boekje ‘Samen werken voor de AOW’ heeft de FNV de belangrijkste argumenten tegen de bezuiniging op de AOW en een lijst met alternatieven (ook van FNV-leden) opgenomen. De vakbond heeft behalve bezuinigingen op de hypotheekrenteaftrek en de aftrek van de lijfrentepremies ook een hogere AOW-bijdrage van rijke gepensioneerden op het oog. Verder denkt de FNV aan het versneld uitfaseren van de overdraagbare heffingskorting voor de niet-werkende partner. Volgens berekeningen van de FNV levert alleen al het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek van huizen van meer dan 1 miljoen euro drie miljard euro op.

Niet 2 jaar bezuinigen op AOW en aanvullend pensioen
Jeroen Visser, beleidsadviseur bij de FNV Vakcentrale: “Het voorstel van het kabinet om te bezuinigen op de AOW is gewoon een onrechtvaardig voorstel dat de laagste- en middeninkomens en mensen met een lang arbeidsverleden onevenredig treft. Het optrekken van de AOW-leeftijd vergroot de inkomensverschillen, verslechtert de arbeidsmarktpositie van lagere- en middeninkomens, heeft ongewenste koopkrachtgevolgen en schuift de rekening door naar jongeren. Wat ons betreft dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. We gaan niet twee jaar bezuinigen op de AOW en het aanvullend pensioen om de hypotheekrente-aftrek voor miljonairs te blijven betalen.”

CNV is tegen afbouwing overdraagbare heffingskorting

Het CNV zal een alternatief voorstel van vakcentrale FNV voor de door het kabinet gewenste AOW-leeftijdsverhoging niet steunen zolang deze bond daarin de overdraagbare heffingskorting versneld wil afbouwen. Dat stelt CNV-voorzitter René Paas zaterdag in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Het afbouwen van de heffingskorting –ook al gebeurt dat langzaam– is volgens Paas een slecht idee. Financiële prikkels zorgen er bovendien niet voor dat bijvoorbeeld oudere huisvrouwen ineens kansrijk worden op de arbeidsmarkt, aldus Paas.

Samen werken voor de AOW Het volledige document »

Bronnen: FNV, 19 mei 2009 en Reformatorisch Dagblad, 15 mei

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek