loading
views

Werktijdverkorting verlengd tot akkoord deeltijd-WW

25 februari 2009

Bedrijven die een acuut omzetverlies lijden als gevolg van de kredietcrisis, krijgen een maand extra om een verzoek in te dienen voor tijdelijke werktijdverkorting voor hun werknemers.

De regeling zou 1 maart sluiten, maar wordt voor de derde maal verlengd. Donner verwacht in maart een sociaal akkoord te kunnen sluiten met werkgevers en vakbonden. Dat hebben ingewijden maandagavond gezegd. Een alternatieve regeling voor de werktijdverkorting, de deeltijd-WW, maakt deel uit van het sociaal akkoord.

Sociaal akkoord
Volgens Donner is een sociaal akkoord nodig om sterker uit de economische crisis te komen. De bewindsman vraagt sociale partners hun verantwoordelijkheid te nemen en het gezamenlijk belang boven het eigen belang plaatsen. Zo wordt de vakbeweging in het akkoord gevraagd de lonen meer te matigen. Donner zei vrijdag al dat verdere loonmatiging nodig is om de inflatie laag te houden en de internationale concurrentie van het Nederlands bedrijfsleven te verbeteren.

Deeltijd-WW
De regeling deeltijd-WW dient als vervanger voor de werktijdverkorting. Bij ‘deeltijd-WW’ of ‘deeltijdontslag’ wordt een werknemer gedeeltelijk ontslagen. Voor het aantal uren dat hij minder werkt, kan de werknemer zich laten omscholen en ander werk zoeken. Het kabinet bekijkt ook andere mogelijkheden voor bedrijven om hun vakkrachten zoveel mogelijk vast te houden en hoe meer geïnvesteerd kan worden in scholing van werknemers.

Bron: zibb.nl, 24 februari 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek