loading
views

Vitae: gedifferentieerd personeelsbeleid ft/pt nodig

Logo Vitae25 februari 2009

Fulltimers hechten meer waarde aan goede arbeidsomstandigheden, een innovatief ondernemingsklimaat en leermogelijkheden dan parttimers.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de verschillen in nutsfuncties tussen fulltimers en parttimers, uitgevoerd door Universiteit Nyenrode en Vitae, landelijk personeelbemiddelingsbureau voor de werving en selectie van vast personeel en de bemiddeling van tijdelijke professionals. Organisaties zullen hier in hun HR-beleid en contractsonderhandelingen rekening mee moeten houden, aldus de onderzoekers.

Goede arbeidsomstandigheden, innovatie en leermogelijkheden
De onderzoeksresultaten tonen aan dat fulltimers een groot aantal aspecten van het werk belangrijker vinden dan parttimers. Zo vinden fulltimers goede arbeidsomstandigheden en een op innovatie gerichte organisatie belangrijker dan parttimers. Ook veel kunnen leren, trainingen en opleidingen kunnen volgen en internationale carrière mogelijkheden scoren bij fulltimers hoger. Verder hechten fulltimers meer waarde aan steun van collega’s en leidinggevenden en het als een team ergens voor staan. Tot slot vinden fulltimers het belangrijker om aan de wensen van klanten tegemoet te kunnen komen.

Overeenkomsten: persoonlijke ontwikkeling en beloning
Naast deze verschillen zijn er ook veel overeenkomsten tussen fulltimers en parttimers als het gaat om hun nutsfuncties op de arbeidsmarkt. Zo vinden beide groepen het belangrijk om beloond te worden op basis van de inhoud van de functie en ervaring. Ook willen beide uitdagend en stimulerend werk kunnen verrichten en een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Ook hebben zowel fulltimers als parttimers het van functie kunnen veranderen binnen de organisatie en persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Een efficiënt werkende organisatie en terugkoppeling krijgen over de resultaten krijgen van je werk waarderen beide groepen hoog. Tot slot hechten beide groepen veel waarde aan inspirerende collega’s en interne onderlinge betrokkenheid.

Gedifferentieerd personeelsbeleid
Deze resultaten geven volgens de onderzoekers aan dat organisaties die afhankelijk zijn van Nieuwe Professionals een gedifferentieerd HR-beleid zouden moeten ontwikkelen. Hierbij is het van belang om verschillen tussen parttime en fulltime professionals te onderkennen. Een gedifferentieerd personeelsbeleid kan op die manier leiden tot meer inzet en loyaliteit; werkhoudingen die zo nodig zijn in de huidige recessie.

HR-beleid en contractonderhandelingen
Voor zowel parttimers als fulltimers is het uiteindelijk belangrijk dat zij hun eigen wensen aan werkaspecten terugvinden in hun werk. Momenteel werkt bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking parttime en het aantal mensen – mannen én vrouwen – dat parttime werkt neemt nog steeds toe. Aanleiding om, zeker in sectoren waar deze trend zich voortzet zoals bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg, en de bouw, organisaties op te roepen om hier in hun HR-beleid en contractonderhandelingen rekening mee te houden.

Gerelateerd nieuws
> Meeste vrouwen kiezen bewust voor deeltijdwerk
> Personeelsbeleid 2008 leeftijdbewuster?

HRMmeer HR-nieuws »

Bron: Vitae, 25 februari 2009

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek