loading
views

RWI: ondanks recessie kansen op arbeidsmarkt door baanwisselingen

23 februari 2009

In tijden van economische recessie zijn werknemers minder star in wisseling van banen dan verwacht.

Zelfs tijdens het dieptepunt van een recessie is er toch nog sprake van 1,4 miljoen baanwisselingen per jaar. Werknemers wijken in dit geval vaker uit naar een andere sector dan waar men werkzaam was. De kansen op ander werk liggen dus vooral in andere sectoren.

Onderzoek ‘Omvang, aard en achtergronden van baan-baan-mobiliteit’
Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek ‘Omvang, aard en achtergronden van baan-baan-mobiliteit’ van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dat vandaag gepresenteerd wordt.

Niet alle sectoren door crisis getroffen
Het relatief hoge aantal baanwisselingen duidt erop dat het tijdens een economische crisis niet met elke sector tegelijkertijd slecht gaat. Ook in slechte tijden zijn er blijkbaar toch kansen op de arbeidsmarkt. Die kansen moeten zo goed mogelijk worden benut om daarmee het fundament te leggen voor de periode van economisch herstel die zich weer zal aandienen.

Uitstel gedwongen ontslagen
Uit het onderzoek blijkt tevens dat gedwongen ontslagen zo lang mogelijk worden uitgesteld. Door het inzetten van sociale plannen en Van Werk naar Werk-activiteiten worden veel negatieve effecten van een neerwaartse conjunctuur in eerste instantie in en tussen sectoren opgelost. Zo blijkt dat in de periode 2002-2005, ook een periode van economisch minder goede tijden, de piek in ontslagaanvragen ruim twee jaar na het dieptepunt van de economische crisis volgde.

In Nederland relatief veel baanwisselingen
Een andere interessante uitkomst van het onderzoek is dat het aantal baanwisselingen in Nederland boven het Europese gemiddelde ligt. Het onderzoek geeft verder inzicht in de omvang, aard en achtergrond van arbeidsmobiliteit in combinatie met een analyse van de conjunctuur, sector en regio. Ook de mobiliteitssaldi tussen provincies zijn berekend.

Rapport
> RWI – Rapport ‘Omvang, aard en achtergronden van baan-baan-mobiliteit’

Samenvatting
> Samenvatting RWI – Rapport ‘Omvang, aard en achtergronden van baan-baan-mobiliteit’

Werkgelegenheid – meer nieuws »

Bron: RWI, 23 februari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek