loading
views

FNV: Donner moet ZZP-rapport over doen

16 februari 2009

Het onderzoek naar de motieven van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moet over vindt werknemersvakbond FNV. Het onderzoek zou niet representatief zijn een te rooskleurig beeld van zzp’ers schetsen.

Dat stelt de FNV in een brief aan de Tweede Kamer. Donderdag 12 februari debatteert de Kamer met minister Donner van SZW over het onderzoek van EIM/Bartels, ‘Zelfstandigen zonder personeel’ dat begin oktober 2008 werd gepubliceerd. FNV-bestuurder Wilna noemt het “broddelwerk.”

Te kleine groep zzp’ers onderzocht
Het CBS gaat uit van 750 duizend zzp’ers. De onderzoekers komen in hun rapport ‘Zelfstandigen zonder personeel’ niet verder dan 287 duizend zelfstandigen zonder personeel. Wind: “als je meer dan de helft van de doelgroep buiten beschouwing laat, mag je geen conclusies trekken.” De FNV vindt dan ook dat het onderzoek een gemiste kans is en niet bijdraagt aan het vergroten van het inzicht in de positie en situatie van de zzp’ers in Nederland.

Ovo’ers zijn ook zzp’ers
Wind vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet op basis van dit onderzoek tot de conclusie komt dat het probleem van schijnzelfstandigheid marginaal is en het met de sociale zekerheid wel losloopt. Een ander kritiekpunt op het onderzoek is het ontbreken van de mensen die werken via een zogeheten overeenkomst van opdracht (ovo). EIM/Bartels redeneert dat dit geen echte zzp’ers zijn. In de praktijk zijn dit echter schijnzelfstandigen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die nauwelijks enige sociale bescherming kennen.

Schijnzelfstandigheid en gedwongen zelfstandigheid
De Tweede Kamer vroeg in juni 2007 om het onderzoek om een beter beeld te krijgen van de positie en problemen van de snel groeiende groep zzp’ers in Nederland. Velen zijn niet of onvoldoende verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid of voor pensioen. Schijnzelfstandigheid en gedwongen zelfstandigheid komen steeds vaker voor. De FNV is met 32 duizend zzp-leden de grootste belangenbehartiger van zelfstandigen zonder personeel in Nederland.

Gerelateerd nieuws
> Onderzoek naar schijnzelfstandigheid
> ZZP’ers vrijwel altijd vrijwillig zelfstandig
> ZZP’ers nauwelijks getroffen door crisis

ZZP’ersbekijk meer items »

Bron: FNV, 10 februari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek