loading
views

Werken naar vermogen arbeidsgehandicapten

Logo SZW14 februari 2009

Er komen proefprojecten om te onderzoeken of, zonder extra kosten voor de werkgever, meer arbeidsgehandicapten duurzaam aan het werk kunnen.

Een voorstel hiertoe van staatssecretaris Klijnsma (SZW) is goedgekeurd door de ministerraad. Momenteel werken bijna 100.000 mensen met een arbeidsbeperking werken in de sociale werkvoorziening en 20.000 mensen staan langdurig op de wachtlijst. Daarnaast is er een grote groep die niet voor de sociale werkvoorziening in aanmerking komt en een uitkering heeft.

Werken naar vermogen
In 2008 vroeg het kabinet een commissie op welke manier meer arbeidsgehandicapten aan het werk kunnen. Hieruit kwam het advies ‘Werken naar vermogen’, waarbij mensen met een arbeidsbeperking zoveel mogelijk bij een gewone werkgever werken. Hun loon moet dan in overeenstemming zijn met hun productiviteit.

Wie meer werkt, verdient meer
Als de productiviteit minder is dan het minimumloon, krijgt de werkgever toestemming om minder te betalen. De werknemer ontvangt dan een aanvulling op de uitkering. In dit systeem gaan mensen die meer werken ook meer verdienen. Dit advies is een fundamentele wijziging op het huidige stelsel. Het kabinet wil daarom eerst nagaan of de voorstellen in de praktijk werken.

Gerelateerd nieuws
> Invoering WIA
> FNV: WIA moet weer op de schop
> Werkgevers gaan 400 Wajongers aan werk helpen

Sociale zekerheidmeer nieuws »

Bron: SZW, 13 februari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek