loading
views

Poolse uitzendkrachten massaal ontslagen

9 februari 2009

Oost-Europese werknemers in de transport, bouw, logistiek en metaalindustrie raken door de kredietcrisis massaal werkloos. Het gaat met name om Polen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Veel van de Poolse werknemers vertrekken uit Nederland en gaan terug naar het thuisland of op zoek naar werk in een ander land. Volgens een woordvoerder van de ambassade, die contacten onderhoudt met grote uitzendbureaus die Polen aan werk helpen, is er nog werkgelegenheid in Polen. Naar verwachting zal het aantal Polen dat vertrekt in de loop van 2009 toenemen.

Ontslagen Poolse werknemers
“Het aantal mensen dat bij ons is aangesloten is in een paar maanden tijd met tien procent teruggelopen,” stelt Gerlof Roubos, directeur van de Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) in Boxtel tegenover het Eindhovens Dagblad. In september waren 23.000 mensen continu aan het werk voor VIA-arbeidsbureaus, nu schommelt dat rond de 20.000. Maar liefst 80% procent van hen is Pools.

Roemenen en Bulgaren zonder werkvergunning
Roubos stelt dat de massaontslagen een negatieve ontwikkeling tot gevolg hebben: “door de crisis staan de prijzen onder druk. Op dit moment komen veel kleine uitzendbureaus op die werken met Roemenen en Bulgaren. Rond de 98 procent heeft geen werkvergunning en zij kunnen daarom spotgoedkoop worden aangeboden.”

Uitzendbureau’s ervaren gevolg crisis

Naar een aantal werknemers is nog wel vraag, zoals mensen die werkzaam zijn in de landbouwsector of echte vakmensen, aldus Roubos. Uitzendbureau’s die vooral met Polen werken, ervaren intussen het gevolg van de crisis. Dit geldt bijvoorbeeld voor The Perfect Match detachering in Helmond, die naar eigen zeggen bijna een derde minder mensen onder brengt dan vorig jaar. De arbeidsmigranten die werkloos raken, worden in Nederland niet opgevangen.

Gerelateerd nieuws
> NBBU: VIA CAO Polen verstoort arbeidsmarkt
> Invloed Oost-Europese werknemers nihil
> ‘Uitzenders moeten meer risico’s spreiden’

EU-werknemersmeer nieuws »>

Bron: Eindhovens Dagblad, februari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek