loading
views

EU: sancties indienstneming illegale werknemers

4 februari 2009

Het Europees Parlement heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen met betrekking tot verplichte sancties voor het in dienst hebben van illegale werknemers.

De nieuwe richtlijn moet illegalen ontmoedigen naar de Europese Unie te komen. Niet iedereen heeft echter vertrouwen in de nieuwe maatregel. Zo vindt europarlementslid Emine Bozkurt (PvdA) het kwalijk dat de opdrachtgever van een bedrijf met illegalen niet aangepakt kan worden.

Sancties
Elke EU-deelstaat moet sancties instellen op het in dienst hebben van illegalen. Het gaat onder meer om handhaving in de vorm van boetes, het uitsluiten van subsidies en overheidsopdrachten en controle op het betalen van verschuldigde belastingen en sociale premies.

Opdrachtgever kan niet aangepakt worden
PvdA en GroenLinks stemden tegen de richtlijn. Volgens beide partijen helpt het voorstel niet tegen illegaliteit. Europarlementslid Emine Bozkurt vindt het kwalijk dat de opdrachtgever van een bedrijf met illegalen niet aangepakt kan worden. Bovendien kan een illegaal al uitgezet worden voordat hij zijn achterstallig loon krijgt, aldus Bozkurt.

Risico-analyse
De Europese Commissie was eerst van plan elk EU-land jaarlijks 10 procent van alle bedrijven te laten controleren op illegale werknemers. Europarlementslid Esther de Lange (CDA) is blij dat dit streefcijfer uit het plan is. Volgens haar zou er dan gevaar bestaan dat inspecteurs alleen kleine bedrijven opzoeken om snel klaar te zijn. “Beter is te werken met risico-analyse. Zo wordt gezegd dat er in de bouw veel illegalen werken,” aldus De Lange.

Illegalen werken vooral in bouw, landbouw, horeca en schoonmaak
In de Europese Unie werken naar schatting tussen de 4,5 en 8 miljoen illegalen, voornamelijk in de bouw, landbouw, horeca of bij schoonmaakbedrijven. Nederland hoeft de huidige regels waarschijnlijk niet aan te passen. Het voorstel moet nog formeel worden goedgekeurd door het parlement en de gezamenlijke EU-landen.

Bron: EU-observer, 4 februari 2009 en Telegraaf, 4 februari 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek