loading
views

Individuele Re-integratie Overeenkomst werkt beter

Logo SZW
2 februari 2009

De individuele re-integratieovereenkomst (IRO) helpt meer werklozen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten aan werk dan een gewoon re-integratietraject.

De werklozen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten die voor een individuele re-integratie overeenkomst kiezen, zijn beter gemotiveerd dan mensen die met een regulier traject door het UWV aan werk worden geholpen. Ook zijn ze hoger opgeleid en ouder, hebben recenter werkervaring en een betere gezondheid. Dit concludeert minister Donner van SZW in de Eindevaluatie IRO die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Werkzoekende kiest zelf re-integratiebedrijf
Een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte kan bij een individuele re-integratie overeenkomst zelf een re-integratiebedrijf kiezen en zelf de inhoud van het traject bepalen. Het UWV moet het re-integratieplan wel goedkeuren.

Individuele re-integratieovereenkomst
Sinds januari 2004 hebben 90.933 werklozen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten zelf hun re-integratie vorm gegeven met een individuele re-integratieovereenkomst. Het aantal trajecten is door de loop van de jaren sterk toegenomen. In 2007 was 60 procent van de re-integratietrajecten een individuele re-integratieovereenkomst. Het aantal werklozen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten dat werk heeft na een IRO-traject ligt 12 procent hoger dan bij een gewoon traject. Ook de mensen zelf tonen zich meer tevreden over de manier waarop zij weer naar werk zijn begeleid.

Persoonsgebonden re-integratiebudget
Naast de individuele re-integratieovereenkomst konden gedeeltelijk arbeidsgeschikten in drie regio’s weer aan werk worden geholpen met een persoonsgebonden re-integratiebudget (PRB). Door het succes van de individuele re-integratieovereenkomst stopt dit experiment. Mensen die nog in een PRB-traject zitten, mogen dit afmaken.

Gerelateerd nieuws
> Meer mobiliteitscentra voor werk naar werk
> Re-integratie te duur en ineffectief

Verzuimmeer nieuws »

Bron: SZW, 2 februari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek