loading
views

CAO voor Arbeidsmigranten (VIA) wekt woede ABU

2 februari 2009

De Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en de Internetvakbond hebben een aparte cao afgesloten voor Poolse uitzendkrachten.

De cao voor ’tijdelijke arbeidsmigranten’ regelt zaken als huisvesting en terugkeer naar het land van herkomst bij ziekte. Dit heeft een woordvoerder van de Internetvakbond die is geliëerd aan vakbond De Unie vandaag gemeld.

ABU verontwaardigd over afspraken
De brancheorganisatie voor uitzenders ABU heeft geen goed woord over voor deze cao. “Het is geld verdienen over de ruggen van werknemers”, aldus een zegsman van de ABU. Volgens de ABU is in de cao een lagere prijs overeengekomen dan in de cao die de bonden met de ABU hebben gesloten. Daardoor zouden duizenden Nederlandse uitzendkrachten hun banen kunnen verliezen aan goedkopere Poolse of andere buitenlandse krachten.

Visie internetvakbond
De woordvoerder van de Internetvakbond spreekt dit tegen. Na een brede oriëntatie heeft De Internetvakbond geconcludeerd dat het inhuren van buitenlandse arbeidskrachten (Tijdelijke Arbeidsmigranten genoemd) structureel is. Onderhandelaar Mr. Joop de Vries benadrukt dat er goede argumenten zijn om dit principe-akkoord positief voor te leggen aan de leden. “Op meerdere punten is deze cao voor de groep Tijdelijke Arbeidsmigranten beter dan de andere cao’s voor de Uitzendbranche. Op de eerste plaats biedt deze cao meer zekerheid voor de buitenlandse werknemers. Tijdelijke Arbeidsmigranten moeten voor vertrek naar Nederland weten waar ze aan toe zijn. Ze mogen niet voor verrassingen komen te staan. De andere uitzendcao’s schieten hier behoorlijk te kort.”

Ruimte voor maatwerk
Naast meer zekerheid biedt de cao een aantal materiële voordelen en ruimte om maatwerk te leveren. Ook wordt het mogelijk om de handhaving en naleving van de cao beter in te vullen, zo concludeert de Internetvakbond.

Samenvatting
> Principeakkoord CAO VIA

Meer over VIA
www.via-eu.com

Gerelateerd
> Internetvakbond over knelpunten protocol ABU-CAO en NBBU-CAO in relatie tot arbeidsmigranten

Bron: telegraaf.nl, 2 februari 2009 en internetvakbond.nl, 30 januari 2009

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek