loading
views

Anonieme pas uitzendkrachten fraudegevoelig

28 januari 2009

Visa brengt een anonieme betaalpas uit, de zogeheten ‘Moneycard’. Ideaal voor uitzendbureaus, die hun Oost-Europese seizoensarbeiders nu vaak nog contant betalen. Volgens recherchebureau Ultrascan is de kaart echter fraudegevoelig.

Ultrascan kaartte onlangs de risico’s aan van de Moneycard in een gesprek met de Spits.

De Moneycard
De creditcard zou ideaal kunnen zijn voor uitzendbureaus, die Oost-Europese seizoensarbeiders nu vaak nog contant betalen. De kaarthouder kan met de pas pinnen bij Nederlandse en buitenlandse automaten en in winkels of restaurants. Het gebruik van de Moneycard kost de eigenaar geen geld, behalve de “normale kosten voor pintransacties”, aldus een woordvoerder van Visa.

Geen zorgen

De pashouder hoeft zich volgens Visa geen zorgen te maken over het verdwijnen van geld. Het uitzendbureau kan alleen storten. Mocht de pas kwijt raken, dan blijft het geld op de rekening staan en verstrekt de Rabobank, die de passen verspreidt, een vervangende pas.

Misbruik malafide uitzendbureaus
Er zitten echter veel risico’s aan de Moneycard, volgens recherchebureau Ultrascan, onlangs in een persbericht van de Spits. Diverse overheden zouden waarschuwen voor misbruik van dit betaalsysteem door criminelen en terroristen. Het recherchebureau vreest ook oor misbruik van malafide uitzendbureaus.

Rabobank draait proeven
De eerste proeven bij de Rabobank lopen inmiddels, maar Visa verwacht dat pas vanaf april echt vraag naar zal zijn. Dan komen de seizoensarbeiders aan in Nederland. In Engeland is de Moneycard een succes, volgens Visa. De Rabobank gaat de bureaus die de passen aanvragen extra goed doorlichten.

Gerelateerd nieuws
> Bijna helft Polen krijgt minder dan minimumloon
> Kamer wil verplichte registratie uitzendbureaus
> Tewerkstelling Bulgaren en Roemenen blijft nodig

FlexNieuwslees meer over de flexmarkt »

Bron: Z24, 22 januari 2009 en Spits, 26 januari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek