loading
views

Minder regels voor zzp-ers

28 januari 2009

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vindt dat zzp-ers meer ruimte moeten krijgen om te ondernemen. Daarvoor moet de regeldruk worden verminderd.

‘Ondernemerschap levert een belangrijke bijdrage om economische moeilijkheden van dit moment het hoofd te bieden. Dat geldt voor grote en voor kleinere bedrijven en zeker voor pioniers die als Zelfstandige Zonder Personeel (zzp) opereren. Zij moeten ruimte krijgen om te ondernemen.’

Actieplan
Dat zei staatssecretaris Heemskerk bij de overhandiging van het actieplan ‘Zelfstandigen zonder Personeel en zonder Hinderlijke regels’. Het actieplan is gebaseerd op een top tien van hinderlijke regels voor zzp-ers die de drie zzp-organisaties in Nederland op verzoek van de staatssecretaris hebben opgesteld.

Obstakels wegnemen
Volgens Heemskerk zijn regels nodig om de economie in goede banen te leiden, maar het moet geen onoverkomelijk obstakel worden. De staatssecretarissen Heemskerk en De Jager (Financiën) zijn samen verantwoordelijk voor het verminderen van regeldruk.

VAR-verklaring na 3 jaar automatisch verlengen
Voor de zzp-ers wordt het dit jaar al makkelijker. De VAR-verklaring, die moet worden aangevraagd door opdrachtnemers, wordt in het vervolg na het derde jaar automatisch verlengd. Hiervoor is het niet noodzakelijk om aan te tonen dat er drie of meer opdrachtgevers zijn. Ook een inschrijvingsbewijs bij de Kamer van Koophandel hoeft voortaan voor het aanvragen van vergunningen niet meer overlegd te worden. De gemeenten kunnen dit immers heel eenvoudig zelf nagaan omdat zij toegang hebben tot de registers van de Kamers van Koophandel.

Aanbestedingswet
Door het verder professionaliseren van aanbestedingsprocedures wordt voorkomen dat zzp-ers ten onrechte worden uitgesloten. In het nieuwe voorstel voor de Aanbestedingswet zal het ministerie van Economische Zaken maatregelen nemen om de administratieve lasten voor inschrijvers van overheidsopdrachten, die voor veel zzp-ers een flink probleem vormen, te verlagen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken, 22 januari 2009

Download
> Actieplan Zelfstandigen Zonder Personeel en Zonder Hinderlijke Regels

FlexNieuws – meer nieuws uit de flexmarkt »

Zzp-ers – meer nieuws over zzp-ers »


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek