loading
views

Doorwerkbonus jaar later uitgekeerd

24 januari 2009

Oudere werknemers moeten meer dan een jaar wachten op hun doorwerkbonus die sinds 1 januari van kracht is. De Belastingdienst ziet geen kans het geld maandelijks uit te keren via de voorlopige teruggave.

Dit bericht het Algemeen Dagblad vandaag in een persbericht. Veel mensen met een eigen huis en hypotheekrenteaftrek maken gebruik van die regeling.

Doorwerkbonus
De bonus voor werknemers vanaf 62 jaar moet bevorderen dat mensen langer doorwerken dan nu. De hoogte van de doorwerkbonus hangt af van leeftijd en salaris. Mensen ouder dan 64 krijgen de hoogste bonus; bruto tien procent meer dan hun salaris. De bonus gaat in op het moment dat een werknemer 62 jaar wordt en het hele jaar blijft werken.

Bonus jaar later uitgekeerd
Om het stimulerende karakter te benadrukken, zou de bonus direct worden uitgekeerd in de maanden waarin wordt doorgewerkt. Deze regeling werd op Prinsjesdag bekendgemaakt. Voor de Belastingdienst was het “te kort dag” dit te realiseren, aldus een woordvoerder tegenover het AD. Daardoor krijgen mensen hun bonus van 2009 pas in de zomer van 2010 via de aangifte inkomstenbelasting. Mensen die geen aangifte doen, lopen de bonus mis. Volgend jaar wordt de bonus wel via de voorlopige teruggave maandelijks uitgekeerd.

Oppositiepartijen willen af van ‘Balkenende-bonus’
De oppositiepartijen VVD en SP zien in de problemen bij de Belastingdienst de bevestiging dat de ‘Balkenende-bonus’ niet werkt. VVD-Kamerlid Weekers wil dat het kabinet er zo snel mogelijk mee stopt. Tichelaar (PvdA) begrijpt wel dat de Belastingdienst te kort de tijd heeft gehad om voor te bereiden. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt staat achter de vertraagde uitbetalingen van de fiscus.

Mensen werken langer
Het is geen uitzondering meer dat mensen langer werken. De gemiddelde leeftijd van mensen die met pensioen gaan is sinds 2000 al gestegen van 60 naar 62 jaar. Ongeveer 30 procent van de mannen en 15 procent van de vrouwen plakken er na hun 62ste nog een (paar) jaar aan vast.

Gerelateerd nieuws
> Wetgeving 2009

Loonbelasting en premieheffing
meer nieuws »
Flexmarkt handboekmeer over de doorwerkbonus »

Bron: AD, 23 januari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek