loading
views

Secundaire arbeidsvoorwaarden niet door werknemer onderhandeld

20 januari 2009

Zo’n 70 procent van de werknemers geeft aan dat het ze niet lukt om tijdens de sollicitatieprocedure te onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dat blijkt uit een peiling op de website van FNV Bondgenoten. Ongeveer 39 procent zegt het arbeidsvoorwaardengesprek niet te hebben benut om voor hen belangrijke zaken eruit te slepen. Zo’n 31 procent zegt zelfs helemaal niet te weten dát secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelbaar zijn.

Top 3 arbeidsvoorwaarden
De top 3 van onderwerpen waar werknemers, behalve hun salaris, over willen onderhandelen bestaat uit een vast contract, opleidingsmogelijkheden en zeggenschap over werktijd. “Opvallend, maar toch niet verrassend”, zegt Jacqie van Stigt, adviseur Arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten, daarover. “Het zijn namelijk precies zaken waar de bond zich in cao’s sterk voor maakt: inkomen, werkzekerheid, opleiding en de balans tussen werk en privé”.

Vakbond nodig bij onderhandelingen
Dat het maar 30 procent van de respondenten lukt om zelf daar succesvol over te onderhandelen, geeft het belang van een vakbond aan, aldus Van Stigt. “Veel mensen zeggen een vakbond niet nodig te hebben, omdat ze het zelf wel kunnen regelen. Maar dat valt voor velen dus tegen”.

De enquête
De enquête op www.fnvbondgenoten.nl vroeg werknemers aan te geven over welke onderwerpen – naast hun salaris – zij hebben onderhandeld of hadden willen onderhandelen in hun arbeidsvoorwaardengesprek. Daarnaast werd werknemers dus gevraagd hoe succesvol ze in die onderhandelingen waren.

Gerelateerd nieuws
> Werknemer weet weinig van arbeidsvoorwaarden
> Flexibele werkgever wint strijd om personeel

HRMmeer HR-nieuws »

Bron: FNV Bondgenoten, 19 januari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek