loading
views
0 reacties
Rob Berbers

Column Rob Berbers: Kandidaat Blijf zitten waar je zit en verroer je niet

Directeur van FaseVijf, Bemiddelaars voor Bemiddelaars te Bussum. Gespecialiseerd in het bemiddelen van mensen binnen de commerciële arbeidsbemiddeling voor vaste en interim posities. Kent die branche op zijn duimpje omdat hij sinds 1990 daarin op directieniveau (vast en interim) werkzaam is. Lid van diverse raden van advies en de laterale denktank ‘Not Just Von Braun’. Getrouwd met Milou en vader van drie kinderen. X

Wie is Rob Berbers?
Directeur van FaseVijf, Bemiddelaars voor Bemiddelaars te Bussum. Gespecialiseerd in het bemiddelen van mensen binnen de commerciële arbeidsbemiddeling voor vaste en interim posities. Kent die branche op zijn duimpje omdat hij sinds 1990 daarin op directieniveau (vast en interim) werkzaam is. Lid van diverse raden van advies en de laterale denktank ‘Not Just Von Braun’. Getrouwd met Milou en vader van drie kinderen.


Kandidaten
In een maandelijkse column beschrijft Rob Berbers types kandidaten, die hij en zijn collega’s leren kennen tijdens bemiddelingstrajecten. Herkent u deze?Kandidaat
Blijf zitten waar je zit
en verroer je niet

De laatste twee maanden van het jaar hebben mijn collega’s en ik te maken gekregen met een nieuw type kandidaat. Vooral de frequentie waarin we deze tegen zijn gekomen in onze zoektochten naar kandidaten voor de vele uitdagende posities (die
wij nog steeds open hebben staan!) heeft ons verrast.

Nummertje
Je hebt ze altijd al: de zekerheidszoekers. Die op een functie blijven zitten, ook al staat die hen qua inhoud, organisatie en de direct leidinggevende helemaal niet aan. Maar ze blijven geloven in het heil van een loonslip, een leaseauto en een beeldscherm met koffietje, inclusief melk en suiker: een nummertje 113 uit de DE-automaat.

Verlamming
Vorige maand wilde bijna niemand bewegen. De markt zat op slot, bijna geen enkele kandidaat die wij benaderden, wilde met ons in gesprek over eventuele nieuwe posities, laat staan op gesprek bij een van onze opdrachtgevers. Een totale verlamming in de markt, bijna zonder precedent.

Niet vreemd
Vreemd? Ach, nee… Mensen waren zeer onzeker over wat hen te wachten stond. Kan ik blijven of toch niet, komt er een reorganisatie of niet? En welke onderdelen worden dan getroffen, en welke gespaard? Wat doet de economie op macroniveau, wordt het nog erger, dalen de omzetten nog meer, worden meerdere sectoren getroffen?

Maar toch
En toch ook: vreemd, want voor goede kandidaten is er altijd emplooi. Er zijn altijd uitdagende posities voorhanden, bedrijven gaan nog steeds voor kwaliteit. En er zijn ook voldoende functies in de markt. Maar laten we eerlijk zijn, indien je huidige functie je op verschillende vlakken niet aan staat, dan ga je toch hoe dan ook onderzoeken of er andere functies in de markt zijn? Je blijft jezelf en je omgeving toch niet pijnigen, door aan de schijnzekerheid vast te houden…?

Nieuwe beweging
Eind 2008 is er in onze branche veel helderheid ontstaan. Veel bedrijven hebben impopulaire maatregelen durven en moeten nemen. Deels op economische gronden, deels om dor hout te kappen. De tijdelijke contracten werden niet verlengd, ontslagen waren zowel individueel als collectief. Er is veel gebeurd in de markt waardoor er ook weer beweging is gekomen. 2009 is fris begonnen.

Verse groep
Voor ons resulteert dat in een verse groep sollicitanten die zich dagelijks bij ons melden, te onderscheiden in een aantal groepen met grofweg de volgende kenmerken:

1 ) Mensen die ontslagen zijn, da’s logisch. Veelal de tijdelijke contractanten, die de afgelopen maanden binnen zijn gehaald door organisaties. En er weer uitgingen,…

2 ) Mensen die niet ontslagen zijn, maar die toch al om zich heen aan het kijken waren, maar die hoop hadden op een vertrekregeling. Zeg maar de uitgestelde sollicitanten.

3 ) Mensen die redeneren dat de meeste reorganisaties achter de rug zijn. Zij zien kansen bij organisaties die nu weer de blik naar voren richten, en willen daar stappen gaan maken.

4 ) De groep ZZP-ers die zich weer gaan richten op vaste banen, nu het langer (te lang!) duurt voor ze een opdracht vinden.

Gesprekken en introducties
Inderdaad, weer een gestage stroom van voor ons perfecte kandidaten, wat in de eerste week geresulteerd heeft in een aantal zeer goede gesprekken en een aantal mooie introducties van kandidaten bij onze opdrachtgevers.

Versterkt het jaar in
“Een Gelukkig Nieuwjaar!” Dat is eigenlijk al een beetje in vervulling gegaan, want in de eerste week van het jaar noteerden wij ook een behoorlijk aantal nieuwe opdrachten van onze klanten. Organisaties zien de kansen die deze bedreigende tijden juist nu bieden. Ze moeten hun kans grijpen om kwalitatief zeer goede kandidaten uit de markt te halen. Daarmee versterken ze hun organisatie substantieel. En deze versterkte organisaties gaan straks, als alles weer achter de rug is, hun marktaandeel vergroten.

Zij wel.

Rob Berbers
Fase Vijf

Reageren?
r.berbers@fasevijf.nl

Meer columns
Lees ook de column over
Antwoord op emo-crisis –
Kandidaat Kweetniet
De Binaire Kandidaat
De Walking Fee
De Gouden Kooi-kandidaat

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek