loading
views

Deelnemers ‘Gouden Kooi’ in dienstbetrekking

8 januari 2009

Het UWV weigerde een ex-deelneemster van de Gouden Kooi een WW-uitkering, omdat er geen dienstbetrekking zou zijn geweest met Talpa. Onterecht, volgens de rechter.

De rechter oordeelde dat de arbeidsrelatie voldeed aan de drie kenmerken van een dienstbetrekking. Hoe werkgever en werknemer de dienstbetrekking definiëren is daarbij niet van belang.

Arbeid en loonbetaling
Deelnemers van de Gouden Kooi moesten zelf arbeid verrichten en ontvingen daarvoor van Talpa € 2250 per maand. De televisiezender hield daarover loonheffing in en droeg premies sociale verzekeringen af. De rechter stelde op grond daarvan vast dat er sprake was van verplichte persoonlijke arbeid en van loonbetaling, de eerste twee kenmerken van een dienstbetrekking.

Gezagsverhouding
Volgens de rechter bestond er ook een gezagsverhouding. De deelnemers moesten immers instructies van Talpa opvolgen en zich houden aan de (huis)regels van de Gouden Kooi. Bovendien verbleef de bewuste ex-deelneemster ongeveer tien maanden achtereen in de villa, waarna zij weggestemd werd. In deze periode was zij 24 uur per dag voor haar werkgever, Talpa, beschikbaar, kon en mocht zij geen werkzaamheden voor anderen verrichten en was zij financieel geheel afhankelijk van Talpa. Er kon derhalve niet worden gesproken van incidentele werkzaamheden.

Gerelateerd nieuws
> Fictieve dienstbetrekking en anoniementarief

Ontslagrecht meer nieuws »
UWVmeer nieuws »

Bron: rechtspraak.nl, LJN: BF5333, 6 oktober 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek