loading
views

Belastingdienst kan te lage heffingsrente niet naheffen

8 januari 2009

De Belastingdienst kan een bedrag aan heffingsrente niet naheffen, wanneer door een fout te weinig rente is berekend.

De vereiste wettelijke grondslag voor een herziening van een beschikking heffingsrente in de zin van verhogen ontbreekt, aldus de rechtbank te Haarlem.

Heffingsrente fout Belastingdienst
Bij een naheffing van ruim 2,1 miljoen euro aan loonbelasting had de Belastingdienst slechts 149 euro heffingsrente aan een BV in rekening gebracht in plaats van 284.409 euro. De inspecteur liet vervolgens aan de betreffende BV weten dat sprake was van een “onjuiste administratieve verwerking”, en hief uiteindelijk 268.655 euro heffingsrente na.

Naheffing heffingsrente niet toegestaan
De wet Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) staat naheffing van de heffingsrente (in de zin van verhogen) niet expliciet toe. De bepalingen omtrent naheffing of navordering zijn niet van toepassing verklaard. De vereiste wettelijke grondslag voor een herziening van de beschikking heffingsrente in de zin van verhogen ontbreekt derhalve

Herziening ten nadele belastingplichtige mag niet
Een dergelijke herziening van een beschikking heffingsrente (in de zin van verhogen) zou leiden tot verschillende regimes al naar gelang het type aanslag. Artikel 16 AWR voor heffing van belasting bij wege van aanslag vraagt om andere eisen dan artikel 20 AWR voor heffing van belasting bij wege van voldoening of afdracht op aangifte. Die verschillen worden niet gerechtvaardigd door het karakter van de beschikking heffingsrente. Hierin ziet de rechtbank een reden te meer voor de conclusie dat de noodzakelijke wettelijke grondslag voor herziening van de beschikking heffingsrente ten nadele van de belastingplichtige niet in artikel 30j AWR is gegeven.

Gerelateerd nieuws
> Beleid heffingsrente loonbelasting

Loonbelasting en premieheffing
meer nieuws »

Bron: rechtspraak.nl, LJN: BG8873, 6 januari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek