loading
views

SHB failliet, doorstart niet rond


 


Logo SHB

7 januari 2009

De Rotterdamse rechtbank heeft de SHB Havenpool gisteren failliet verklaard. De 440 medewerkers van het uitzendbureau in de havenstad krijgen nog deze week hun ontslagbrief van curator mr. Paul Peters.

Peters probeert samen met FNV Bondgenoten een doorstart mogelijk te maken. Woensdag 7 en donderdag 8 januari zijn er gesprekken met vijf kandidaten, onder wie Wijnand van Gessel en Hans Vervat, twee van de drie aandeelhouders.

‘Substantieel minder mensen’
Vooralsnog gaat Ruud Wennekes van FNV Bondgenoten er vanuit dat de doorstart werkelijkheid wordt. “De mensen zijn nog aan het werk. Maar het ziekteverzuim is vijfentwintig procent. Dat zegt iets over de stemming die er heerst. Benzinepassen zijn geblokkeerd en de chauffeurs van de pendelbusjes moeten van eigen geld tanken. Daardoor zijn er bij die zeggen: ‘Bekijk het maar’. En melden zich ziek. De directie van SHB Havenpool heeft geen zeggenschap meer.”

Volgens Wennekes komen er veertig werknemers in aanmerking voor de WIA en de vut-regeling. Met de resterende 400 zou volgens hem een doorstart gemaakt moeten worden. Bewindvoerder Peters wil zich in het openbaar niet uitspreken over aantallen mensen, maar geeft wel aan dat de nieuwe SHB met ‘substantieel minder’ mensen zou moeten gaan werken. De pool haalde vorig jaar een omzet van ongeveer 33 miljoen euro; dit jaar zakt de potentiële omzet onder de twintig miljoen euro.

Uitkomst onzeker
‘Deze tak van sport is niet zeer kapitaalintensief en wordt gekenmerkt door goed betalende debiteuren. Ik ga er van uit dat het voor een ondernemer geen probleem moet zijn om hiervoor een financieringsinstelling te vinden.’ Peters wil niet zeggen hoe groot de schuldenlast van de SHB is of welke ondernemers zich voor een doorstart hebben gemeld. Evenmin wil hij speculeren over de vraag met hoeveel mensen de ‘SHB nieuwe stijl’ een doorstart kan maken.’ Dat hangt af van de uitkomst van de gesprekken met de doorstartkandidaten’, aldus Peters. Eerder circuleerde het getal van 200 overtollige havenwerkers.

De pool, die vrijwel uitsluitend in de containeroverslag opereert, kreeg vorige week dinsdag uitstel van betaling, nadat het personeel de dag voor kerst had besloten zelf het faillissement aan te zullen vragen als directie geen surseance of faillissement aanvroeg. Het doel daarvan was tweeledig: de weg vrijmaken voor een doorstart, waarover de afgelopen weken achter de schermen al gesprekken zijn gevoerd, en de salarisverplichting overhevelen naar de uitkeringsinstantie UWV. Directeur Eric Janssen, die in de loop van december voorschotten van 700 en 400 euro van het decembersalaris liet overmaken, heeft zich tot het laatste moment verzet tegen dit scenario.

Pensioenschuld negen miljoen
De havenpool levert mensen aan bedrijven als ECT, APM, P&O Ferries en ITR. Als uitzendbureau ervaart SHB de gevolgen van de economische situatie eerder dan andere bedrijven. Bovendien heeft SHB een pensioenschuld opgebouwd van bijna negen miljoen euro. Het uitzendbureau kan geen aanspraak maken op een overbruggingskrediet of arbeidstijdverkorting, beide verzoeken werden door de betreffende ministeries afgewezen.

Gerelateerd nieuws
> Aanvraag uitstel van betaling SHB havenpool
> Faillissement uitzendbureau SHB aangevraagd

Bronnen:
Megastad FM, 7 januari 2009
Transport Online, 7 januari 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek