loading
views

FNV: nachtdienst mogelijk oorzaak van beroepsziekte

Logo FNV5 januari 2008

Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV gaat vrouwen helpen die vermoeden dat zij borstkanker hebben gekregen door jarenlange nachtarbeid.

Dit naar aanleiding van berichten in dagblad Trouw over ontwikkelingen in Denemarken.

Relatie tussen nachtarbeid en borstkanker
Daar kregen recent een tiental vrouwen met borstkanker een schadevergoeding, omdat hun ziekte veroorzaakt is door het werk. De vrouwen hadden vele jaren nachtarbeid gedaan. BBZ-directeur Jan Warning spreekt van een doorbraak in de discussie over borstkanker en nachtarbeid. Ook in Nederland moeten vrouwen met borstkanker nagaan of langdurig nachtwerk mogelijk de oorzaak is geweest.

Onderzoek in Denemarken
De Commissie voor Beroepsziekten in Denemarken heeft bepaald dat gevallen van borstkanker bij vrouwen die langdurig nachtarbeid hebben gedaan dienen te worden onderzocht. In een tiental gevallen heeft de commissie geoordeeld dat er sprake was een relatie met het werk en dat er schadevergoeding moest worden betaald.

Rol van hormoon melatonine
In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2006 een rapport gepresenteerd over de relatie tussen nachtarbeid en borstkanker. Op grond van een internationale literatuurstudie werd geconcludeerd dat er een verband is tussen het langdurig verrichten van nachtarbeid en het voorkomen van borstkanker. Het ontstaan van borstkanker kan mogelijk ontstaan door het verminderde effect van het hormoon melatonine. Melatonine is het hormoon dat het slaap-waak ritme reguleert en wordt minder aangemaakt bij mensen die nachtarbeid doen.

Gezondheidszorg, vervoer en horeca
De FNV vindt dat de ontwikkelingen in Denemarken ook gevolgen moeten hebben voor Nederland. Twaalf procent van de werkende vrouwen in Nederland doet regelmatig nachtarbeid. Sectoren waar vrouwen veel nachtarbeid verrichten zijn de gezondheidszorg, het vervoer en de horeca.

Bron: FNV, 5 januari 2008

Gerelateerd nieuws
> Werkgever aansprakelijk voor kappersexceem
> RSI over hoogtepunt heen
> Beroepsziekten en aansprakelijkheid

Arbo-nieuws
> meer


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek