loading
views

Drie EU-landen open voor Bulgaren en Roemenen

2 januari 2009

Drie EU-landen openen hun grenzen voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije; Griekenland, Spanje en Denemarken.

“Hierdoor zal illegaal werk afnemen”, verwacht de secretaris-generaal van het Griekse ministerie van arbeid. De overige landen die deze werknemers nog beperkingen oplegden voor de arbeidsmarkt, waaronder Nederland, houden de grens drie jaar langer gesloten.

Economische groei beperkt migratie
Spanje noemde de restricties voor Roemeense en Bulgaarse werknemers oneerlijk en ineffectief. Madrid denkt bovendien dat de economische groei van de twee landen werknemers zal stimuleren in het thuisland naar werk te zoeken in plaats van over de grens.

Economische terugval reden dichte grens
Groot-Brittanië, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Nederland en België hebben besloten de grenzen nog drie jaar gesloten te houden, met als argument de economische terugval. Werkgevers moeten voor mensen uit Roemenië en Bulgarije voor de meeste banen zolang nog een tewerkstellingsvergunning aanvragen. In de praktijk betekent dit een langdurig en ingewikkeld administratief proces voor de migranten.

Geen negatieve impact
In November drong de Europese Commissie bij de EU-staten aan op het openen van de grenzen. Bulgaarse en Roemeense werknemers hebben tot nog toe weinig tot geen negatieve impact gehad op lonen en werkgelegenheid.

Bron: eu-observer, 2 januari 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek