loading
views

Minder uitzenduren in derde kwartaal 2008

29 november 2008

Het aantal uitzenduren daalde in het derde kwartaal met 3,0 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008. Het totaal aantal uitzenduren was wel hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

De uitzendbranche heeft volgens econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een “stormachtige groei” nu een keerpunt bereikt.

Aantal uitzenduren

Het voor seizoeninvloeden gecorrigeerde indexcijfer van het aantal uitzenduren fase A (2000=100) kwam uit op bijna 122, tegen ruim 125 een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal groeide het aantal uitzenduren in deze fase nog met 1,4 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Het aantal uitzenduren in fase B en C neemt nog wel toe.

Eerste afname in vier jaar fase A
Vergeleken met het derde kwartaal van 2007 was het aantal uitzenduren in fase A 1,4 procent lager. Dit was de eerste afname in ruim vier jaar. In de eerste twee kwartalen van 2008 was de groei al teruggelopen tot bijna 4 procent. In 2007 steeg het aantal uitzenduren nog met 10 procent en in 2005 en 2006 zelfs met een kleine 20 procent.

Aantal uitzenduren derde kwartaal

Uitzendkrachten fase A
Tot fase A behoren uitzendkrachten die voor de uitzendorganisatie werken op contractbasis, zonder regulier dienstverband. In fase A is het voor beide partijen, werkgever én werknemer, gemakkelijker om het werk te beëindigen dan in de daaropvolgende fasen B en C. Het aantal uitzenduren in fase B en C neemt nog wel toe. Het totaal aantal uitzenduren was in het derde kwartaal lager dan in het voorgaande kwartaal, maar hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Gerelateerd nieuws
> Q2: geringe stijging aantal uitzenduren
> Forse groei uitzendbranche in 2007

Flexnieuws – meer over de flexmarkt
> meer nieuws

Flexmarkt – cijfers en trends
> meer

Bron: CBS, 29 november 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek