loading
views

Grens voor Roemenen en Bulgaren 3 jaar dicht

28 november 2008

Minister Piet Hein Donner van SZW houdt de grenzen voor Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten de komende drie jaar dicht, vanwege de verslechterende economie.

Dat heeft de CDA-bewindsman donderdag toegezegd aan de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken.

Arbeidsmarkt blijft 3 jaar beperkt voor Roemenen en Bulgaren
Donner was eerder voornemens de toelating van Roemeense en Bulgaarse werknemers voorlopig tot 1 juli 2009 te blijven beperken. Een Kamermeerderheid drong echter op de volledige termijn van drie jaar, die in Europa is afgesproken om nieuwe EU-burgers beperkingen op te leggen met betrekking tot vrij werknemersverkeer.

Personeel binnen de grenzen
Donner wees erop dat de werkloosheid in Nederland zal toenemen door de verslechterende economie. Hierdoor zal de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland afnemen en kan er meer personeel binnen de grenzen gevonden worden. Donner deelt bovendien de zorg van de Kamer over problemen met huisvesting en uitbuiting door malafide uitzendbureaus van Oost-Europees personeel, vooral Poolse werknemers.

Duizenden vacatures open
EVO, de belangenorganisatie in het beroepsgoederenvervoer, hoopt dat het kabinet een uitzondering gaat maken voor logistieke functies. De organisatie denkt anders de duizenden open vacatures voor beroepen zoals chauffeur en magazijnmedewerker niet te kunnen vervullen.

Bron: regering.nl, 28 november 2008

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek