loading
views

Randstad gaat flexibiliseren en dereguleren

20 november 2008
Chief financial officer (CFO) Robert-Jan van de Kraats wil ook de indirecte kosten, de operationele kosten, flexibiliseren. Het uitzendconcern maakte onlangs zijn plannen bekend ten aanzien van de eerder aangekondigde kostenbesparing. Het bedrijf verwacht door natuurlijk verloop een groot deel van de euro 10 mln tot euro 15 mln reductie te kunnen realiseren.

Randstad kiest voor een strategie gebaseerd op flexibiliteit en verdere deregulering van de uitzendmarkt in Europa. Uitlenen over de grenzen wordt daardoor makkelijker.

Permanent placement
Verwacht wordt dat de focus op flexibilisering en deregulering, in combinatie met de huidige vergrijzing, de effecten van de huidige recessie zal verzachten ten opzichte van de recessie van de vorige eeuw. Chief executive officer (CEO) Ben Noteboom denkt dat ook permanent placement, een hoge marge-activiteit, niet zo sterk zal dalen als voorheen.

Ebita
Randstad houdt vast aan de doelstelling van een gemiddelde marge op de winst voor rente, belasting en amortisatie (ebita-marge) van 5-6% gedurende de cyclus. De marge op jaarbasis ligt naar verwachting tussen minimaal 6% en maximaal 4%.

Autonome omzet
Het uitzendconcern verwacht dat de markt eind 2008 blijft verzwakken. De autonome omzet per werkdag voor de hele groep is in oktober met 9,5% gedaald, en begin november is deze trend nog niet gekeerd. Door kostenbesparingen en synergieën blijft de winstgevendheid wel “solide”, aldus Randstad.

Omzetdalingen
Het bedrijf geeft aan dat de resultaten bij omzetdaling mogelijk iets gevoeliger zullen zijn, vergeleken met het stress case scenario dat eerder door Randstad werd geschetst bij de overname van Vedior. Dat scenario ging uit van omzetdalingen gedurende zo’n drie jaar, tot een daling van 10%.

Doelen
Voor de verschillende divisies heeft het bedrijf afzonderlijke doelen gesteld, voor de volgende opgaande conjunctuur: voor Inhouse 4-5%, Staffing 5-7% en Professionals 10-15%. Dit zijn geen doelstellingen die gelden gedurende de cyclus, maar ambities voor de gecombineerde activiteiten bij de volgende verbetering van de trend.

Vergroting omzet buiten Nederland
Randstad heeft zich verder ten doel gesteld dat het aandeel van de omzet buiten Nederland verder wordt vergroot en het marktaandeel uit te breiden. Het aandeel Randstad noteert donderdag rond 12.15 uur 4,6% lager op euro 13,18, bij een AEX die 3,4% lager noteert.

Gerelateerd nieuws
> Randstad gaat kosten reduceren in Q4

Flexnieuws – meer over de flexmarkt
> meer nieuws

Bron: Randstad, 20 november 2008 en FD, 20 november 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek