loading
views
0 reacties
Rob Berbers

Column Rob Berbers: Kandidaat Kweetniet

Directeur van FaseVijf, Bemiddelaars voor Bemiddelaars te Bussum. Gespecialiseerd in het bemiddelen van mensen binnen de commerciële arbeidsbemiddeling voor vaste en interim posities. Kent die branche op zijn duimpje omdat hij sinds 1990 daarin op directieniveau (vast en interim) werkzaam is. Lid van diverse raden van advies en de laterale denktank ‘Not Just Von Braun’. Getrouwd met Milou en vader van drie kinderen. X

Wie is Rob Berbers?
Directeur van FaseVijf, Bemiddelaars voor Bemiddelaars te Bussum. Gespecialiseerd in het bemiddelen van mensen binnen de commerciële arbeidsbemiddeling voor vaste en interim posities. Kent die branche op zijn duimpje omdat hij sinds 1990 daarin op directieniveau (vast en interim) werkzaam is. Lid van diverse raden van advies en de laterale denktank ‘Not Just Von Braun’. Getrouwd met Milou en vader van drie kinderen.


Kandidaten
In een maandelijkse column beschrijft Rob Berbers types kandidaten, die hij en zijn collega’s leren kennen tijdens bemiddelingstrajecten. Kent u deze al? (nee, we noemen geen namen)


Kweetniet
Voor de wat jongere ouderen onder ons ligt de Grote meneer Kaktus Show nog vers in het geheugen, uitgezonden door de VARA vanaf 1986. Peter Jan Rens als meneer Kaktus, mevrouw Stemband en Kweetniet. Deze laatste glansrol werd vertolkt door Hans van der Laarse, die consequent riep dat hij niets weet, en van niets weet. Om het geheugen nog meer op te frissen: hij was gekleed in een gele korte broek en dito hemdje. Tot zo ver over dit stukje Hollands Glorie ter introductie voor het volgende type sollicitant.

Open sollicitatie
Gezien onze positie in de markt weten steeds meer kandidaten de weg naar ons te vinden. Mensen kennen ons als bemiddelaar voor medewerkers die binnen de commerciële arbeidsbemiddeling willen werken. Veel mensen reageren op de veelal uitdagende functies die op onze site te vinden zijn of vinden het prettig dat ze met één gesprek bij ons indirect bij een groot aantal bedrijven binnen de commerciële arbeidsbemiddeling solliciteren. Een grote groep waagt een poging door ons een open sollicitatie te sturen. Een van onze sterke punten is dat wij de mensen kennen in de markt, mensen soms jaren volgen in hun ontwikkeling en op het juiste moment in de fase van hun carrière weten te benaderen voor de juiste job. Dus wij gaan vaak in op deze open sollicitaties, zeker als iemand zich bij ons meldt met een goed cv.

Wat wil je?
Eén van mijn collega’s was onlangs ingegaan op zo’n verzoek tot een oriënterend gesprek. Op papier een prima kandidaat, niet direct voor een lopende vacature, maar zeer bemiddelbaar. Een goede kop koffie werd gezet door onze officemanager, bij het beste gesprek hoort immers de beste koffie. Na de introductie, het geruststelmoment, en de aftastfase ging het al snel over de opgedane ervaring. Daarna kwamen ze over de toekomst te praten: "Wat wil je op korte termijn gaan doen, hoe ziet je ontwikkeling er verder uit, waar moet je zelf aan werken, waar sta je over 5 jaar?"

Push en pull
Op al deze vragen wist deze kandidaat geen antwoord te geven. Sterker nog, ze had er ook geen enkel idee over, er ook nooit over nagedacht en had geen enkele pull naar de toekomst toe. Gelukkig kon ze wel vertellen dat er voldoende push zat bij het huidige bedrijf waar ze nu werkzaam was: een push naar buiten, welteverstaan. Haar carrière zat in het slop, niemand begreep haar en ze vertelde dat ook haar direct leidinggevende niet kon zeggen waar haar carrière heen moest.

Drie vragen
Mijn collega vroeg haar wat ze nou het liefst wilde gaan doen. Of ze haar werk leuk vond. Of ze zich wel thuis voelde in de branche. En driemaal was het antwoord: "Kweetniet."

Huiswerk
Het gesprek werd op een nette wijze afgerond, en de kandidaat werd met wat ‘huiswerk’ naar huis toe gestuurd. Haar werd gevraagd nog eens goed na te denken over de vragen waar ze het antwoord schuldig op moest blijven en in een mail haar toekomstplannen eens uiteen te zetten.

Oorverdovend stil
Tot op heden is het gruwelijk, oorverdovend stil in de mailbox van mijn collega, geen antwoord van deze kandidaat.

Nou beste Kweetniet, ik kweethetwel…

Rob Berbers
Fase Vijf

Reageren?
r.berbers@fasevijf.nl

Het FaseVijf-team »

Meer columns
Lees ook de column over
De Binaire Kandidaat
De Walking Fee
De Gouden Kooi-kandidaat

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek