loading
views

Randstad gaat kosten reduceren in Q4

7 november 2008
Volgens de analisten verslechtert de uitzendmarkt sneller dan verwacht. Randstad heeft last van deze verdere vertraging, wat terug te zien is in de kwartaalcijfers die de uitzender donderdag bekend maakte. De uitzender heeft in het derde kwartaal een vijfde minder winst geboekt vergeleken met vorig jaar, waarbij de nettowinst van het overgenomen Vedior van vorig jaar niet is meegerekend.

Randstad gaat dit kwartaal in de kosten snijden met een voorziening van 10 tot 15 mln euro, naast de besparing van 130 mln euro op jaarbasis die de uitzender wil realiseren met de overname van Vedior.

Duidelijke krimp
Terwijl in eerdere kwartalen de afname van de groei in veel regio’s nog geleidelijk verliep, is er volgens het concern nu sprake van een duidelijke krimp. In Nederland daalde de omzet met 2 procent, in Noord-Amerika met 8 procent. In Duitsland was tot dusver nog sprake van een groei van 9 procent.

Omzet en ebita
De totale omzet van Randstad kwam 3 procent lager uit, op 4,47 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met 4 procent omlaag tot 242,4 miljoen euro. Bij dit cijfer is geen rekening gehouden met de integratiekosten en eenmalige lasten. De omzet en het bedrijfsresultaat van vorig jaar zijn wel inclusief de resultaten van Vedior.

Vooruitzichten
Analisten voorspellen enkele zware kwartalen voor Randstad. Zowel Rabo Securities als Theodoor Gilissen hebben het advies voor de uitzender verlaagd. Rabo had zijn advies voor Randstad donderdag verlaagd van ‘hold’ naar ‘reduce’. De zakenbank Gilissen heeft het advies verlaagd naar ‘hold’ van ‘buy’. Belegger en AEX-specialist Ruud van Megen voorziet een koersdoel van 5 tot 7 euro

Daling aantal uitzendkrachten
Ook de daling van het aantal uitzendkrachten is een teken van verslechtering; in de eerste weken van oktober daalde dat aantal voor Randstad nog sterker dan in september. Bedrijven besparen ten tijde van economische neergang massaal in de kosten, waarbij uitzendkrachten het als eerste moeten ontgelden.

Column Ruud van Megen – vooruitzichten »

Gerelateerd nieuws
> Randstad: resultaten Q3 2008

Flexnieuws – meer over de flexmarkt
> meer nieuws

Bron: dft.nl, 7 november 2008 en beursduivel.be, 6 november 2008 en 6 november 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek