loading
views

CVZ: incasso zorgpremie innen via werkgever

4 november 2008

Verzekerden die de kosten van hun ziekteverzekering niet betalen, worden in 2009 harder aangepakt.

Het achterstallige geld wordt via de werkgever of uitkeringsinstantie geïnd. De zorgpremie wordt ingehouden. Desnoods kan er beslag worden gelegd op de inboedel of de auto van de verzekerde. Dit heeft het College van Zorgverzekeringen (CVZ) donderdag bekendgemaakt.

Nieuwe wetgeving
In oktober heeft het ministerie van VWS wetgeving ingediend bij de Tweede Kamer om het aantal wanbetalers van de nominale premie Zorgverzekeringswet terug te dringen.

Boete en zorgtoeslag
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) gaat de incasso overnemen van wanbetalers die langer dan zes maanden geen premie hebben betaald. Wanbetalers kunnen naast de premie die ze nog moeten betalen, ook een boete krijgen van 30 procent. Het geld wordt via de werkgever of uitkeringsinstantie binnengehaald. Een andere mogelijkheid is dat het Centraal Justitieel Incassobureau wordt ingeschakeld. Het CVZ zorgt er ook voor dat de belastingdienst de zorgtoeslag gebruikt voor het aflossen van de schulden.

Inwerkingtreding
Wanneer deze nieuwe regeling in werking treedt is nog niet bekend. Het CVZ bereidt zich voor op de uitvoering in de loop van 2009, waarbij nog wel nader overleg gevoerd moet worden met VWS, ZN en de overige betrokken partijen over de operationalisatie van de uitvoering.

> CVZ Rapport Regeling Wanbetalers

Bron: CVZ, 22 oktober 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek