loading
views

EU verder met ‘Blue Card’ arbeidsplan

26 september 2008

De ‘Blue card’, vernoemd naar de ‘Green Card’ van de VS, moet werknemers uit 27 landen buiten de EU een werkvergunning in de EU gaan verschaffen.

De Blue Card zal werknemers in staat stellen te werken in sectoren die kampen met tekorten en maken het hen (en hun families) mogelijk te wonen in de landen die dit werk bieden.

Maximum
De werkvergunning zal voor een eerste aanvraag een maximum van 18 maanden betreffen. EU deelstaten kunnen bepalen hoeveel economische immigranten zijn toegestaan zijn.

Verruiming voorwaarden
In sommige sectoren, waaronder gezondheidszorg en onderwijs, hoeven de immigranten niet 1,5 maal zo veel te verdienen als in het land van herkomst, maar 1,2 maal.

Piek arbeidstekort rond 2050
Volgens ramingen van de commissie zal het tekort aan arbeidskrachten pieken rond 2050, wanneer 25 millioen Europeanen waarschijnlijk met pensioen gaan en wanneer een op de drie mensen ouder is dan 65.

Open grenzen
Oostenrijk, België, Duitsland en Denemarken blijven zich verzetten tegen open grenzen om hun markt te beschermen tegen goedkope arbeidskrachten uit voormalige oostbloklanden. Tsjechië wil juist dat alle restricties verdwijnen voor Oost-Europese werknemers.

Bron: euobserver, 25 september 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek