loading
views

CBS: banengroei tweede kwartaal 2008 2%

25 september 2008

In het tweede kwartaal van 2008 is het aantal banen met 154.000 gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2007. Dit is een stijging van twee procent.

Deze stijging is lager dan in het topjaar 2007 toen er door een groei van 2,7 procent meer dan 200 duizend banen bijkwamen. De stijging is echter hoger dan in 2006, eveneens een jaar met een voorspoedige economische groei. De banengroei gaat samen met een economische groei in Nederland in het tweede kwartaal van 2008 van 3,0 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Banengroei het hoogst in zakelijke dienstverlening en handel
In het tweede kwartaal van 2008 waren er voor het eerst meer dan 8 miljoen banen van werknemers. In vergelijking met vier jaar geleden een groei van 500 duizend. De banengroei was het hoogst in de twee bedrijfstakken met de meeste werknemers: zakelijke dienstverlening (3,6 procent) en handel (3,2 procent). Ook de zorg blijft een banenmotor. In de industrie en bij de overheid kwamen er nauwelijks banen bij.

Vertraging horeca en uitzendbranche
De vertraging in de banengroei deed zich vooral voor bij de zakelijke dienstverlening en bij de horeca. In de zakelijke dienstverlening steeg het aantal uitzendbanen minder dan in eerdere kwartalen.

CAO-lonen nemen versneld toe
De lonen en salarissen per arbeidsjaar waren in het tweede kwartaal van dit jaar 3,9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eeder. De CAO-loonstijging trok over de hele linie flink aan tot gemiddeld 3,4 procent.

Loonkostenstijging per werknemer hoogste in vier jaar
Daarnaast was er ook sprake van een incidentele loonstijging. De loonkosten per arbeidsjaar stegen in deze periode met 4,2 procent nog iets harder. Dit kwam door hogere werkgeverslasten voor de zorgverzekering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Deze loonkostenstijging is de hoogste in vier jaar. Rond de gemiddelde stijging van 4,2 procent is er overigens sprake van een aanzienlijke spreiding naar bedrijfstak. De bouw noteerde de hoogste stijging, de niet-commerciële dienstverlening (overheid, onderwijs en zorg) de laagste.

Arbeidsmarkt – werkgelegenheid
> meer nieuws

Bron: CBS, 25 september 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek