loading
views

Vergunningstelsel uitzendbureaus tegen fraude

24 september 2008

SP-kamerlid Paul Ulenbelt wil dat minister Donner van SZW direct begint met een vergunningstelsel voor uitzendbureaus: om de kwaliteit te waarborgen en fraude tegen te gaan.

Ondanks de tot nu toe genomen maatregelen is het aantal Oost-Europese werknemers dat te maken krijgt met malafide praktijken van uitzendbureau’s de afgelopen tijd gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Naleving CAO voor Uitzendbureaus: meer dan 100.000 werknemers uit Oost-Europa, die werkzaam zijn als uitzendkracht, worden momenteel uitgebuit door 5.000 malafide uitzendbureaus.

Meer uitbuiting sinds open grenzen
Er wordt gerommeld met vakantiedagen, sociale premies worden niet betaald en er worden teveel kosten in rekening gebracht voor vervoer en huisvesting. Bovendien zijn de huizen overbevolkt en de kwaliteit van de huisvesting slecht. Sinds de grenzen volledig open zijn gegaan is het er alleen verslechtering van de situatie waargenomen, ondanks het feit dat mensen nu legaal hier werken, aldus Ulenbelt.

Vergunningen moeten kwaliteit waarborgen en fraude tegengaan
De SP noemt het opvallend dat ruim 80% van de uitzendbureaus die wel bij een brancheorganisatie zijn aangesloten, ontevreden zijn over de aanpak van deze misstanden. De boetes zijn te laag en de pakkans is te klein, stelt de partij. Ulenbelt noemt het “een grof schandaal” dat in Nederland op deze schaal werknemers worden uitgebuit, en wil daarom dat er zo snel mogelijk een vergunningenstelsel komt. Hierdoor kan niet iedereen zomaar een uitzendbureau beginnen, de kwaliteit gewaarborgd worden en controle vereenvoudigd. Is er sprake van fraude, dan kan de vergunning ingetrokken worden en moet het malafide bureau zijn deuren sluiten.

Bron: sp.nl, 24 september 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek