loading
views

FNV Bouw: kilometervergoeding omhoog

24 september 2008

Vakbond FNV Bouw wil dat de kilometervergoeding van mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van de auto zo snel mogelijk omhoog gaat.

FNV Bouw wordt hierin gesteund door FNV Abvakabo (o.a. verpleging).

Verhogen belastingvrije voet
De vakbond pleit ervoor de belastingvrije voet, het bedrag per kilometer dat werkgevers mogen vergoeden, van 19 cent te verhogen. De regeling is bijna vijf jaar niet aangepast, terwijl de benzineprijzen met veertig procent zijn gestegen. Het doel is de koopkrachtverslechtering te beperken, een daling aan de benzinepomp noemt Dick van Haaster, voorzitter van FNV Bouw Nachtdienst, utopisch.

Openbaar vervoer geen goed alternatief voor bouwsector
De twee bonden vinden dat het openbaar vervoer geen fatsoenlijk alternatief biedt voor onder meer de bouw- en zorgsector. Werknemers in de nachtdienst of wegwerkers die een snelweg aanleggen kunnen niet makkelijk in de trein stappen om op hun werk te komen, aldus Van Haaster.

3000 euro extra kosten
Van Haaster geeft het voorbeeld van iemand die 30.000 kilometer rijdt voor zijn werk en een netto kilometervergoeding krijgt van 25 cent. Die loopt met de huidige benzineprijzen al gauw 10 cent per kilometer mis. FNV ziet 35 cent per gereden kilometer als de werkelijke kosten voor het gebruik van de auto. Werknemers zouden er dan 3000 euro per jaar bij inschieten. Het gaat dan om alleen al twintigduizend mensen in de bouw. In de cao’s is het volgens Van Haaster steeds lastiger om een hogere km-vergoeding voor elkaar te krijgen.

Bron: Telegraaf en FNV Bouw, 24 september 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek