loading
views

MKB: uniforme loonheffing niet genoeg

23 september 2008

Het plan van fiscalist Willem Stevens en hoogleraar economie Flip de Kam om tot een uniforme loonheffing te komen gaat het MKB lang niet ver genoeg.

Jurgen Warmerdam, secretaris fiscale zaken van MKB-Nederland, meent dat werkgevers er nauwelijks iets van zullen merken, aangezien bedrijven hun loonadministratie hebben uitbesteed aan serviceorganisaties, tegen een vaste vergoeding. Bij wijzigingen in de loonheffing zal de afdracht van belasting en premies door ondernemingen niet veranderen, aldus Warmerdam.

Eén percentage over één grondslag
De vier horden van De Kam en Stevens, de auto van de zaak, de levensloopregeling, de inkomensafhankelijke ZVW-bijdrage en de WW-franchise ziet Warmerdam slechts als een eerste stap. Hij stelt dat een werkgever maar één percentage over één grondslag zou moeten hoeven afdragen. Dan kunnen bedrijven de loonheffing weer zelf afhandelen, en is er pas werkelijk sprake van een vermindering van de administratieve lasten.

Eindheffing, loon uit vroegere dienstbetrekking en sociale premies
Ook volgens fiscalist Gerard van Westen van advocatenkantoor Stibbe is het pakket van De Kam en Stevens niet volledig. In het plan zou ook rekening moeten worden gehouden met het eindheffingsloon, loon uit vroegere dienstbetrekking en sociale premies.

Bron: fd.nl, 23 september 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek